TisdagsTema: Handgjord

När vi var i Sydafrika köpte vi en fem meter lång väv. Försäjaren sa att det kom från Kongo och att det kallas Araf. Eller, det tyckte vi i alla fall. Efter lite Googling har vi nu dock insett att det inte alls är en Araf (som är ett muslimsk mönster för himmel och helvete).

Väven kallas ”Kubatyg” eftersom den tillverkas av Kuba-folket i Kongo. Männen väver och kvinnorna broderar detta tyg som generellt är till för ceremoniella händelser. Tyget vävs av bladen från raffia-palmen (och det var väl där den stora miss-hörningen ägde rum).

Andra som gillat Kuba-tyg är Picasso, Matisse och Paul Klee och de sägs alla tre ha tagit inspiration från Kubatygets zickzackmönster till sina egna verk.

Vi tyckte vår raffi (Vi kan ju inte börja kalla det för Kubatyg när vi är vana att säga Araf, det får bli en Raffi) var dyr, 600 kronor i Sydafrika är mycket pengar. Men inser att det är betydligt dyrare i Europa. Priser på över 2 500 är vanligt.

12 reaktioner till “TisdagsTema: Handgjord”

  1. Tack! Vi har alla fem metrarna på väggen, det syns bara inte på bilden. Raffin hänger i trappan så den börjar i taket på övre våningen och slutar på undervåningen.

  2. Pingback: ks quik
  3. Pingback: gold rim chairs
  4. Pingback: HUAYDADDY

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *