Varning för Södermalms flytt & städ!

En väldigt lång historia om allt som går fel om man anlitar Södermalms flytt & städ. Kort sammanfattning: fel från början till slut. Pengar som försvann. Trasiga möbler som de vägrade ersätta. Oerhört otrevliga och anklagade oss för att ljuga när vi berättade vad de anställda säger när chefen inte är med.

När man anlitar en flyttfirma tror man att de ska leverera ens tillhörigheter från en adress till en annan, utan att ha sönder något. Så blev det tyvärr inte i vår flytt. Orsaken heter Södermalms flytt & städ.

Fel direkt
Det började med att det blev fel redan vid andra kontakten, när de skulle leverera kartonger. Vi satt hemma och väntade avtalad tid, ingen dök upp. Visst, alla kan göra fel. Men det är hur man hanterar sina misstag som är det viktiga. Södermalms flytt & städ hanterade alltid sina misstag genom att anklaga oss. I alla samtal har tonen varit anklagande. Även när de gjort fel. Inte så trevligt. När kartongerna väl lämnades blev det ett missförstånd och jag pratade med vår kontaktperson i telefon. Hon gick direkt in i försvarsställning och anklagade oss för massa saker.

Magkänslan sa förstås att det här inte är en bra firma, det här kommer inte gå bra. Men, mitt i flyttyra så orkade vi inte börja om, och körde vidare med Södermalms flytt & städ. Dåligt beslut.

Ingenting hamnar där det ska
Flyttdagen kom. Tre flyttkillar: alla tre bar men en var också någon form av förman. Det första han sa var att oj, vad bra förberedda vi var, och oj vad ovanligt att se att kunder packat så här bra. Det lät ju lovande. Vi berättar att vårt stora, fina skåp har en skada i taket sedan tidigare. Förmannen berömmer oss för att vi påtalade den innan flytten. När de började bära upp på nya adressen kände vi att de var väldigt oförsiktiga. Vi sa det till förmannen men han lugnade oss. Förmannen var den enda som överhuvudtaget reflekterade över var lådor och möbler skulle vara. Allt var som sagt väldigt tydligt märkt, men de andra två flyttkillarna stjälpte bara in allting. Vissa saker hann vi styra: sängen in i sovrummet tex, men kökskartonger hamnade i allt annat än köket och så vidare.

10 000-kronorsskåp trasigt
Vi sa till igen, ni är väldigt oförsiktiga, nu börjar vi bli väldigt oroliga, det här känns inte bra. Men blev lugnade, det var ingen fara. Direkt efter tog dock förmannen min sambo åt sidan och berättade att vårt stora, fina 10 000-kronorsskåp hade gått sönder. Det stod då kvar i flyttbilen men bars upp till lägenheten senare. Men lugn, bara lugn, det skulle Södermalms flytt & städ förstås laga, sånt här händer ju hela tiden så de är vana. När skåpet kommer upp till lägenheten säger vi att det ska upp till vång två. Lite krångligt säger förmannen, men inga problem, självklart ska det upp dit vi vill. Jag frågar om detta flera gånger eftersom vi inte kan bära upp det själva, och han garanterar att det ska upp en våning. Men eftersom det är trasigt och kommer skickas till en möbelsnickare är det ingen idé att bära upp det nu. Det kan vi förstås se logiken i.

Enorm madrass intryckt i flyttkartongsstor hiss
Södermalms flytt & städ hade sparat vår stora madrass till sist. 160×200 cm, ca 25 cm tjock, full med fjädrar och resår och vad man nu har i en madrass. Förmannen har då lämnat oss för att uträtta ett ärende och i hans frånvaro väljer flyttkillarna att trycka in madrassen i vår hiss. Hissen är stor nog för en flyttkartong, som man får in på millimetern. Självklart går det åt helvete. Hissen stannar och madrassen är förstås helt mosad.

Nu blir vi arga på riktigt. Jag blir topp tunnor rasande, och det får flyttkillarna höra. Förmannen är tillbaka, och säger att killarna är dumma i huvudet, lata och idioter, hade han bara varit kvar hade detta aldrig hänt. Dessutom, lägger han till, ska vi vara väldigt glada över att han varit med under dagen, hade han inte varit där hade det varit fullständig katastrof från minut ett, eftersom flyttkillarna är så odugliga. Hissen sitter fast, och det är bara att ringa hissmontör, klockan sju på kvällen. Som tur är kommer han snabbt.

Förmannen är plötsligt försvunnen, han har gått hem. Med våra nycklar. Kvar står flyttkillarna och vill ha betalt, kontant betalning på dagen är avtalat (mot kvitto, ett kvitto vi inte får).

Nyckel på villovägar
Jag säger att jag inte betalar något utan att vara säker på att jag inte får en hissreparatörsfaktura i brevlåda och utan att vi har fått tillbaka våra nycklar. Vår känsla för Södermalms flytt & städ är inte särskilt bra nu, och vi kommer inte betala något med våra nycklar på vift. Jag ringer min kontaktperson på Södermalms flytt & städ men får inte tag på henne. Killarna vill ha betalt, men vi säger nej. De ringer sin chef som ringer förmannen. Han får vända. Under tiden har min kontaktperson på Södermalms flytt & städ för att berätta vad som hänt, jag vill att hon ska vara informerad om allt. Berättar också om skåpet och den allmänna känslan av oförsiktighet. Säger att jag vill ha en garanti om att vi inte kommer behöva betala hissreparatören. Hon förklarar att det gör inte Södermalms flytt & städ heller. Ok, utan garanti för detta betalar inte jag flyttkillarna (som nu sitter i trapphuset). Hon säger att det här händer hela tiden (andra gången någon på Södermalms flytt & städ säger att de gör misstag hela tiden!) och att bostadsrättsföreningen brukar betala. Till slut får jag henne att garantera att jag inte är ansvarig för fakturan. Om brf:en klagar får de ta det med henne.

Plötsligt saknas pengar
Eftersom vi får garanti på att vi inte ska betala hissreparationen och info om att förmannen är på väg tillbaka med våra nycklar betalar vi. (Det kommer visa sig vara vårt största misstag i den här historien, förutom att överhuvudtaget anlita Södermalms flytt & städ förstås).

Vi har aldrig kontanter, så vi hade tagit ut exakt rätt summa. Sambon hämtar dem, räknar dem en gång, räknar dem inför mig en gång och vi går ut med dem till flyttkillarna. Räcker över dem och uppmanar dem att räkna. De säger nej tack och går. Några minuter senare ringer det på dörren. Flyttkillarna är tillbaka och säger att det fattas 500 kronor. Jag säger direkt nej, det gör det inte. De visar oss pengarna, och ja, de håller i fem hundra kronor för lite. Ok, då har ni väl tappat dem, säger ja. Nej nej, det var för lite säger de. Nej, säger vi. Det var rätt summa. Vi hade tagit ut exakt rätt summa, vi räknade flera gånger och ni valde att inte kontrollräkna. Ni har väl tappat dem. De framhärdar, vi också. Stämningen är inte trevlig. Jag ska inte säga hotfull, men definitivt olustig. De ringer sin chef, tjafsar mer med oss men vi säger bara nej. Till slut går de. Jag ringer genast min kontaktperson på Södermalms flytt & städ som direkt säger att de litar på oss. Bra, men det känns ju lite märkligt. Är detta ett mönster?

En stund senare kommer förmannen med vår nyckel.

Skåp, bord, soffor, madrass med mera, med mera – oj så mycket skador
Klockan är väl 20 nu, och min bror med familj kommer på besök för att kolla in lägenheten. Dagen därpå skulle vi jobba som vanligt, men eftersom vi lovat Södermalms flytt & städ att dokumentera alla skador på skåpet och maila det till dem så snabbt som möjligt får vi ta ut en semesterdag och stanna hemma. Vi börjar dokumentera skåpet. Jag ska inte lägga in alla bilder här, det blir för mycket, men några exempel:

Skadat skåp före lagning

Skadat skåp före lagning

Vi gör ett väldigt detaljerat dokument som vi mailar till Södermalms flytt & städ. Där fotar vi varje skada och beskriver den tydligt. Vi berättar också om den skada som skåpet redan hade och föreslår att de kan låta möbelsnickaren laga även den som kompensation för vad som helst. Jag poängterar att det inte är något vi begär, det är en gammal skada, men att det vore snyggt om Södermalms flytt & städ tog hand om även den.

I mailet berättar jag också att flera andra möbler blivit skadade. Jag skriver att vi inte tänker framföra några officiella klagomål på detta – vi orkar bara inte – men att vi ändå vill berätta. ”En stor repa på en skinnfåtölj, jack/hack på flera ställen i ett bord, hål i ryggen på en soffa, avskavt trä på flera platser på en byrå, två skadade steg i trappan inne i lägenheten, repor på en kontorshurts, repor på en rh-stol, svart smuts på en beige soffa och ett intryckt hörn och avskavd färg på en tavelram är vad vi sett nu.” skriver jag. (Senare har vi sett att vår andra soffa har ett hål i ett armstöd.) Jag ber också om ett kvitto, eftersom jag inte fick något sådant vid betalningen.

Svar: ena flyttkillen får aldrig jobba hos oss mer
Svaret kommer senare samma dag. Ingen reaktion alls på de många skadorna eller att vi väljer att inte kräva något för dem, inget svar på min fråga om kvitto.

Däremot skriver Södermalms flytt & städ ”Absolut ska vi komma och hämta skåpet och lämna in det” och ”Angående de 500 kr så litar jag till 100 på er,den killen Filip som jobbade i går är inhyrd från en annan flyttfirma eftersom vi inte hade tillräckligt med vår personal eftersom det är semester tider. Han får definitivt inte jobba mer för oss.”

Soffbordet oanvändbart
Dagen efter har vi hunnit titta igenom allt ordentligt och insett att vårt soffbord är för skadat för att det ska gå att använda. Eftersom kostnaden för bordet varit 12 045 kr hör vi av oss till Södermalms flytt & städ igen. Lika bra dokumentation den här gången. Lite bilder:

Skadat soffbord före lagning

Skadat soffbord före lagning

Besiktningsmannen från Södermalms flytt & städ: det är bara missbrukare och alkoholister som blir flyttkillar, och vi betalar dem svart, så klart det går åt helvete
Södermalms flytt & städ vill skicka en besiktningsman hem till oss. (Som ska ta med kvitto. Det gör han inte.) Givetvis svarar vi ja. Killen som kommer hem till oss är kanske besiktningsman, vad vet jag om hans utbildning, men vi har träffat honom tidigare; det var han som levererade tomma kartonger till oss den där första dagen. Han pratar en del, och säger bland annat att eftersom det bara är alkoholister, missbrukare och ”invandrare som bara vill tjäna pengar och dra vidare till ett nytt land” som blir flyttkillar är det klart att flyttarna går åt helvete. När ni betalar pengar delas de ut svart på kvällen. Klar ingen annan vill ha ett sådant jobb, som dessutom är slitigt. Vi häpnar över att han säger så om sin arbetsgivare.

Ersättningsförslag: 2 000 kronor
När besiktningen är gjord får jag ett mail från Södermalms flytt & städ möbelsnickaren har semesterstängt men de kan sätta in 2 000 kronor på mitt konto, eller så väntar vi tills snickaren har öppnat igen i augusti (flytten skedde den 3 juli). Jag har flera gånger skickat vårt sommarschema till Södermalms flytt & städ så de vet att vi inte är hemma och kommer tillbaka först i augusti.

Vi blir först mållösa, men svarar sedan via mail. Jag har hittills varit enbart trevlig och haft god ton (ja, utom när jag skällde ut flyttkillarna när hissen hade stannat): ”Nu blir jag lite chockad. Bara skåpet och bordet kostade oss mer än 20 000 kronor att köpa. Räknar vi med alla skadade möbler, som vi valt att inte kräva er på ersättning för, är vi uppe i skador på möbler värda långt över 100 000 kronor. [När jag räknat mer ordentligt senare visade sig den summan vara ca 85 000 kronor].

Vi är med andra ord helt ointresserade av en ersättning på 2 000 kronor. Som jag också sagt reser vi bort imorgon bitti och är tillbaka först i början av augusti så ingenting hade i alla fall kunnat hända nu.

Vi räknar med att ni lagar skåpet och bordet så att det går att använda igen, alternativt ersätter oss med hela inköpspriset så att vi kan köpa dessa möbler på nytt.”

Södermalms flytt & städ svarar: ”Då hämtar vi möblerna då vi kommer tillbaka i slutet av juli ,garanterar att dem blir som nya.”

Allmänt förvirrat
Sommaren går, vi är på semester och har inte särskilt mycket kontakt med Södermalms flytt & städ. Däremot kan man väl säga att de inte hör av sig när de sagt att det ska, och att saker drar ut på tiden ”Jag ringer dig nästa vecka” från dem leder till att jag får höra av mig två veckor senare och liknande. Det är lite allmänt förvirrat, vi har bestämt ett datum då de ska hämta tomma flyttkartonger men ingen tid. Jag får inget svar när jag frågar om tid, och sen får jag mail med att kartonghämtningen är inställd, kan vi samma tid imorgon? Problemet var ju bara att det jag hela tiden påpekat var att vi inte hade bestämt någon tid …

En fars i trapphuset
I slutet av augusti börjar vi bli otåliga, det är inte roligt att hela tiden se ett trasigt soffbord och skåpet står ju i fel rum och gör att vi inte kan sätta igång med vår renovering och uppackning som vi vill. Efter en del påminnelser får vi information om att Södermalms flytt & städ ska hämta skåpet och bordet och ta det till möbelsnickaren. Själva hämtningen blir en fars. Flyttkillen som ska hämta möblerna är samma man som var hos oss för att besiktiga möblerna. Han har alltså varit hos oss tidigare. Nu ringer han mig och undrar varför vi inte öppnar, på tredje våningen. Nej, vi bor på femte, högst upp. Vi lägger på. Det ringer igen. Nu står han ju på fjärde, varför öppnar vi inte. Vi bor på femte, högst upp. Vi lägger på. Då ringer min kontaktperson på Södermalms flytt & städ. Ni öppnar inte dörren? Jag förklarar att han har ringt mig flera gånger, att han redan har varit hemma hos oss, att han kan se vad det står för namn på dörren, varför lyckas han inte gå rätt? Får svar att ja, han verkar ha tappat allt idag, idag går det inte så bra för honom. Som vanligt häpnar vi över vad Södermalms flytt & städ väljer att berätta för sina kunder.

En fars i trapphuset – den här gången också
Några dagar senare ringer Södermalms flytt & städ och undrar om de kan komma med möblerna samma eftermiddag. Jag ringer sambon som får avsluta sitt jobb och se till så att det finns plats för möblerna hemma. På grund av våra dåliga erfarenheter av Södermalms flytt & städ sätter han också upp skydd för vår trappa. En ny fars tar vid. Samma man igen, han är nu hemma hos oss för tredje gången. Den här gången är min sambo sambandscentral och inte jag, så jag vet inte hur många gånger det rings fram och tillbaka, men farsen inbegriper att flyttkillen står på vår våning och ringer på fel dörr. Till slut går min sambo ut i trapphuset och letar.

Vi får tillbaka möblerna – i sämre skick än innan
Och så kommer de, våra älskade saknade möbler. I sämre skick än innan. I. Sämre. Skick. Än. Innan.

Bordet: inte lagat alls på vissa ställen, extremt dåligt lagat på andra ställen, ny skada på ett ställe.

Skåpet: inte lagat alls på vissa ställen. Oerhört dåligt lagat på vissa ställen (så att lagningen syns mer än skadan) och med många nya skador. Dels en del riktigt stora skador, men också ca 60 nya repor.

Lite efter lagningen-bilder:

Skadat skåp efter lagning

Skadat skåp efter lagning

Skadat skåp efter lagning

Skadat soffbord efter lagning

Skadat soffbord efter lagning

Skadat soffbord efter lagning

Sambon säger till direkt och får du oerhört märkliga svar. Flyttkillarna säger saker som att möblerna är av dålig kvalitet, att de inte går att laga och – bäst av allt – alla möbler går ändå sönder till slut, så dessa skulle ändå gå sönder om några år. (!) Dessutom vägrar de ställa skåpet på avtalad plats. (Det spelar mindre roll just nu, vi kan ändå inte ha ett skåp som ser ut som kaffeved). Jag ringer Södermalms flytt & städ och nu är tålamodet är slut. Jag är inte glad i telefonen. Som vanligt tar Södermalms flytt & städ fasta på en sak av vad jag säger och vill diskutera att skåpet står på fel plats. Jag avbryter och säger att platsen är ointressant, det är trasigt. Om och om igen utspelar sig samma sak: hon pratar placering, jag avbryter. Jag berättar också vad hennes anställda har sagt till sambon idag, och hon tror mig inte. Som vanligt har hon en väldigt anklagande ton. Samtalet slutar med att jag säger att vi kommer dokumentera de nya skadorna ikväll och skicka mail till henne. Vi är som tidigare väldigt detaljerade, och några av bilderna ser ni ovan. I mailet listar jag också exakt kostnad för skåpet och för bordet – 22 845 kronor har vi betalat. Jag påtalar att hon skriftligen har garanterat oss att möblerna ska bli som nya. Vi vill ha möbler i skick som hon garanterat, eller en ekonomisk ersättning.

Södermalms flytt & städ ber om ursäkt
Södermalms flytt & städ svarar, via mail, att de kommer ordna så att snickaren kommer hem till oss för att reparera skadorna. Hon lägger till information om vad detta kostat Södermalms flytt & städ hittills (5 000 kr). Varför jag får den informationen förstår jag inte. Det har kostat oss väldigt mycket mer än så. Södermalms flytt & städ avslutar mailet med ”Vi vet att det är väldigt jobbigt för er och vi är väldigt ledsna att det hände men vi ska ändå se till att det blir rätt”.

Jag svarar att möbelsnickaren kan kontakta oss när som helst så vi kan komma överens om en tid, och att vi kommer hålla henne på hennes ord som ju var att hon garanterar att möblerna kommer bli som nya.

Plötsligt: möblerna är dåliga och vi ljuger om skadorna
Nytt mail från Södermalms flytt & städ: skåpet är gammalt och kvaliteten är inte bra. Man kan inte flytta skåpet utan att det går sönder. Skadorna skulle ha uppstått vem som än flyttat skåpet och alltså är det ingen flyttskada. Dessutom skriver hon nu att vi ljuger, det fanns massa skador innan (konstigt att hon aldrig tyckt det innan). Eftersom skåpet är gammalt (nja, från 2008) kan vi inte få full ersättning och hon menade förstås inte att hon garanterar att möblerna ska bli som nya. Hon lägger till att vi även ljuger när vi säger att flyttkillarna sagt vad de sagt.

Jag berättar sanningen – och allt spårar ur ännu mer
Vårt tålamod är mer än slut. Jag svarar, också via mail, och skriver att om skåpet var oflyttbart skulle Södermalms flytt & städ förstås ha vägrat flytta det. Istället har två av deras anställda tittat på det före flytten, och dessutom kommenterat skåpet – före flytten alltså. Eftersom skadorna uppstod i flytten är de flyttskador, väldigt enkelt. Skriver också att vi naturligtvis tolkar hennes ”garanterar att möblerna blir som nya” som att hon menar att möblerna ska bli som nya. Jag har inte lägre mycket till övers för Södermalms flytt & städ så jag berättar nu också vad flyttkillen/besiktningsmannen sagt om att de jobbar svart, bara anställer missbrukare etcetera. För att avsluta med en öppning skriver jag att ok, de tycker inte att vi kan kräva full ersättning, vad vill de då erbjuda?

Svaret är helt surrealistiskt: vi ljuger, flyttkillarna är helgon, flyttkillen/besiktningsmannen ska minsann fråga oss om våra lögner när vi träffas nästa gång och han ska spela in allt på video!

Mitt svar är enkelt: självklart vill vi inte ha med flyttkillen/besiktningsmannen att göra mer, han kan inte ens gå till rätt våningsplan hos kunder han varit hos flera gånger, han berättar avslöjande saker om företaget han är anställd på för oss som han sedan, när han blir konfronterad, tar tillbaka och säger att vi ljuger. Självklart är Södermalms flytt & städ inte välkomna in i vår lägenhet med en filmkamera.

Jag får inget svar på det så dagen efter mailar jag och undrar vad som händer. Får då svaret att man håller på att ta in offerter från olika möbelsnickare.

Dagarna går
En vecka senare har inget hänt. Jag hör av mig, nu ska vår lägenhetsrenovering starta och skåpet står i vägen (vilket de vetat hela tiden kommer orsaka problem, man lämnade skåpet stående på en väldigt märklig plats). Jag föreslår att vi låter vår hantverkare fixa det och meddelar att det skulle kosta mellan sex och sju tusen. Det tycker Södermalms flytt & städ är för dyrt.

Det har nu gått 63 dagar sedan Södermalms flytt & städ orsakade massiva skador på våra ägodelar. Jag erbjuder dem en lösning till kostnaden av 6 500 kronor. De säger nej. Jag ringde och bad dem dra åt helvete.

En överslagsräkning säger att Södermalms flytt & städ har orsakat skador på möbler värda över 85 000 kronor. Jag har rannsakat mig och oss. Vad har vi gjort för fel? Vi skulle förstås aldrig ha anlitat Södermalms flytt & städ överhuvudtaget. Och vi skulle inte ha betalat. Än i dag förstår jag inte varför vi betalade där på flyttdagens kväll.

Förresten, vi har fortfarande inte fått det utlovade kvittot.

338 reaktioner till “Varning för Södermalms flytt & städ!”

 1. Det är tråkigt det ni råkat ut för, vi kan berätta att Södermalms saknar tillstånd för att köra flyttransporter och är kända i branschen för att vara ett oseriöst flyttföretag i Stockholm. Och kontant betalt luktar fiffel 2013 har dom flesta företag kortmaskiner. Nästa gång anlita ett riktigt flyttbolag.

 2. Vi var själva i kontakt med Södermalms flytt & städ och fick ett jätte bra pris efter 3 dagar på mailen, vi tyckte att det var kostigt att de skulle ha kontant betalning direkt på flyttdagen och inga andra alternativ, dessutom hade de kontor i Farsta om man ville ha flyttkartonger.

  Vi gick vidare och vår mäklare rekommendera Södermalms Stadsbud AB som även hade kontor på Södermalm, de var något dyrare men faktura betalning och de skicka oss en mycket seriös offert, det känndes direkt att vi hade kommit till en erfaren flyttfirma.

  Flyttningen gick jätte bra utan problem.

  / Ann-Sofie Eklund

 3. Hm, har fått kommentarar på Facebook också om folk som fått jättebra pris. Det fick inte vi, de var inte ens billigast. Och flyttkartonger kom de hem med. (Även om det var sjukt struligt). Skönt att er flytt gick bra!

 4. Vi hade tur att vår mäklare Per Hagkvist på Husman & Hagberg rekommenderade oss Södermalms Stadsbud AB istället som han hade jobbat med i flera år utan några problem.

  Vi fick betala 1.375 kr i timmen med moms, kartongerna hämtade vi själva på deras kontor som var en fördel eftrsom då fick fick personliga packningstips av ägaren.

  Jag tror att man ska hålla sig till de äldre Stadsbudsföretagen och
  inte de nya firmorna som även Husman & Hagberg sa till oss.
  Nu hoppas vi inte på att behöva flytta igen på många år.

  Mvh

  Ann-Sofie

 5. Det känns som om man någon gång i sin livstid ska vara med om en sådan här grej, oavsett om det handlar om flyttfirmor, telekombolag, resebyråer eller annat. Jag vet precis hur ni kände er, kan känna känslan börja bubbla i mig. Var glada att det är över nu, ni har gjort ert.

 6. I simply wished to thank you very much once again. I am not sure what I could possibly have handled without the type of points discussed by you over my area of interest. It became a traumatic dilemma for me personally, but considering this skilled fashion you resolved it took me to jump for delight. Now i am thankful for your help and even expect you find out what a great job that you’re undertaking training people all through your site. I am sure you haven’t met all of us.

 7. Nice post. I be taught something more difficult on totally different blogs everyday. It’ll always be stimulating to learn content from other writers and practice slightly something from their store. I抎 favor to use some with the content material on my blog whether or not you don抰 mind. Natually I抣l provide you with a link on your net blog. Thanks for sharing.

 8. I found your blog web site on google and check a few of your early posts. Continue to maintain up the superb operate. I simply extra up your RSS feed to my MSN Information Reader. Looking for ahead to reading extra from you later on!?

 9. My wife and i have been very peaceful Peter could do his investigation by way of the precious recommendations he made through your web site. It’s not at all simplistic just to possibly be giving out things which most people may have been making money from. And we all realize we have got the writer to be grateful to for this. These illustrations you’ve made, the simple blog menu, the friendships your site help to engender – it’s got many extraordinary, and it is facilitating our son and us know that this theme is cool, and that’s tremendously mandatory. Many thanks for the whole lot!

 10. Can I just say what a reduction to seek out someone who really knows what theyre speaking about on the internet. You definitely know find out how to carry a difficulty to gentle and make it important. Extra folks have to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more widespread since you definitely have the gift.

 11. The subsequent time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I truly thought youd have one thing attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about something that you possibly can repair if you werent too busy in search of attention.

 12. Nice post. I study something tougher on completely different blogs everyday. It’ll all the time be stimulating to learn content material from different writers and observe a bit something from their store. I抎 desire to use some with the content on my weblog whether you don抰 mind. Natually I抣l offer you a link in your web blog. Thanks for sharing.

 13. The subsequent time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I imply, I know it was my choice to learn, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you might fix when you werent too busy looking for attention.

 14. After examine just a few of the weblog posts in your website now, and I actually like your manner of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site checklist and will likely be checking back soon. Pls take a look at my web page as properly and let me know what you think.

 15. Aw, this was a very nice post. In idea I would like to put in writing like this moreover ?taking time and actual effort to make a very good article?however what can I say?I procrastinate alot and under no circumstances appear to get something done.

 16. This website online is mostly a stroll-by way of for all the data you wished about this and didn抰 know who to ask. Glimpse here, and you抣l undoubtedly uncover it.

 17. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing slightly evaluation on this. And he in truth purchased me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading extra on this topic. If possible, as you grow to be experience, would you thoughts updating your weblog with extra particulars? It is extremely useful for me. Big thumb up for this weblog publish!

 18. I was more than happy to search out this net-site.I needed to thanks in your time for this excellent learn!! I definitely having fun with every little little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 19. I抎 must examine with you here. Which isn’t one thing I normally do! I enjoy studying a publish that may make folks think. Also, thanks for permitting me to comment!

 20. You made some decent points there. I looked on the internet for the problem and found most individuals will go together with along with your website.

 21. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So nice to find anyone with some original ideas on this subject. realy thank you for starting this up. this web site is something that’s wanted on the web, someone with just a little originality. useful job for bringing one thing new to the internet!

 22. I抦 impressed, I must say. Actually rarely do I encounter a weblog that抯 both educative and entertaining, and let me inform you, you’ve hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the problem is something that not enough people are speaking intelligently about. I am very comfortable that I stumbled across this in my search for something referring to this.

 23. After research a few of the weblog posts in your website now, and I really like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and can be checking again soon. Pls take a look at my web page as properly and let me know what you think.

 24. Can I simply say what a aid to find somebody who truly knows what theyre speaking about on the internet. You undoubtedly know how to carry a problem to mild and make it important. Extra folks must learn this and perceive this facet of the story. I cant consider youre no more common because you definitely have the gift.

 25. I have to express my thanks to this writer for rescuing me from this type of trouble. Right after surfing throughout the the net and seeing tips which were not helpful, I assumed my life was done. Living without the presence of solutions to the issues you’ve resolved by means of this short post is a crucial case, as well as those that could have in a negative way affected my entire career if I had not come across your web page. Your actual knowledge and kindness in playing with all the stuff was invaluable. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t discovered such a step like this. I’m able to at this moment look ahead to my future. Thanks very much for this specialized and result oriented help. I will not think twice to recommend the blog to any individual who would like care about this subject.

 26. I抦 impressed, I need to say. Actually hardly ever do I encounter a blog that抯 each educative and entertaining, and let me inform you, you’ve got hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the issue is one thing that not sufficient persons are speaking intelligently about. I am very joyful that I stumbled throughout this in my search for one thing relating to this.

 27. I found your weblog site on google and examine a few of your early posts. Continue to maintain up the very good operate. I just further up your RSS feed to my MSN Information Reader. Looking for forward to reading extra from you later on!?

 28. There are certainly loads of details like that to take into consideration. That may be a great level to bring up. I provide the thoughts above as common inspiration but clearly there are questions like the one you deliver up where an important factor might be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged round things like that, however I am sure that your job is clearly recognized as a fair game. Both girls and boys feel the impression of just a second抯 pleasure, for the remainder of their lives.

 29. Can I just say what a aid to find someone who really knows what theyre talking about on the internet. You undoubtedly know methods to carry an issue to mild and make it important. More individuals must learn this and perceive this side of the story. I cant consider youre not more standard because you positively have the gift.

 30. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So nice to search out someone with some unique thoughts on this subject. realy thanks for beginning this up. this web site is something that’s wanted on the web, someone with a little originality. useful job for bringing one thing new to the internet!

 31. I was more than happy to find this net-site.I needed to thanks on your time for this wonderful learn!! I definitely enjoying each little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you weblog post.

 32. After research just a few of the weblog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website record and will be checking back soon. Pls try my site as nicely and let me know what you think.

 33. Can I just say what a relief to seek out somebody who truly knows what theyre talking about on the internet. You definitely know methods to carry a problem to light and make it important. More people must learn this and perceive this side of the story. I cant imagine youre no more in style because you positively have the gift.

 34. I precisely desired to say thanks again. I am not sure the things that I would have worked on in the absence of the entire information shown by you directly on this question. Previously it was the alarming concern in my opinion, but taking a look at the specialized manner you dealt with it took me to jump for delight. I’m happier for the work and then trust you are aware of an amazing job you’re providing instructing some other people through the use of a web site. I am certain you have never got to know all of us.

 35. Once I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a remark is added I get four emails with the identical comment. Is there any approach you can remove me from that service? Thanks!

 36. Once I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any way you may remove me from that service? Thanks!

 37. Can I simply say what a reduction to search out someone who truly knows what theyre talking about on the internet. You positively know tips on how to convey a difficulty to mild and make it important. Extra people must learn this and understand this side of the story. I cant imagine youre not more common because you positively have the gift.

 38. Spot on with this write-up, I actually think this web site wants much more consideration. I抣l in all probability be once more to learn way more, thanks for that info.

 39. Spot on with this write-up, I really assume this website wants rather more consideration. I抣l probably be again to read much more, thanks for that info.

 40. That is the fitting weblog for anybody who wants to seek out out about this topic. You understand so much its almost arduous to argue with you (not that I really would need匟aHa). You definitely put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, just great!

 41. I抦 impressed, I have to say. Actually hardly ever do I encounter a weblog that抯 both educative and entertaining, and let me let you know, you may have hit the nail on the head. Your thought is excellent; the problem is something that not enough persons are speaking intelligently about. I’m very joyful that I stumbled throughout this in my search for one thing regarding this.

 42. I抎 should check with you here. Which is not one thing I often do! I enjoy reading a put up that may make individuals think. Additionally, thanks for permitting me to remark!

 43. Can I simply say what a relief to seek out somebody who truly is aware of what theyre speaking about on the internet. You positively know tips on how to carry a problem to mild and make it important. More folks must read this and perceive this facet of the story. I cant consider youre not more in style because you definitely have the gift.

 44. There are some fascinating time limits on this article however I don抰 know if I see all of them heart to heart. There may be some validity but I will take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we want extra! Added to FeedBurner as well

 45. I’m usually to running a blog and i actually appreciate your content. The article has really peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand new information.

 46. This web page is known as a stroll-by way of for the entire data you wanted about this and didn抰 know who to ask. Glimpse here, and also you抣l definitely discover it.

 47. I used to be very pleased to seek out this web-site.I wished to thanks for your time for this excellent learn!! I definitely having fun with each little little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you weblog post.

 48. Spot on with this write-up, I really think this website needs rather more consideration. I抣l in all probability be once more to read far more, thanks for that info.

 49. Can I just say what a reduction to find somebody who actually knows what theyre talking about on the internet. You undoubtedly know the right way to convey a difficulty to light and make it important. Extra people need to read this and perceive this aspect of the story. I cant believe youre no more fashionable since you positively have the gift.

 50. There are some fascinating closing dates in this article but I don抰 know if I see all of them center to heart. There is some validity however I’ll take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish extra! Added to FeedBurner as properly

 51. I must point out my appreciation for your kindness for persons that need assistance with that question. Your real commitment to passing the message all around ended up being certainly effective and have frequently made many people much like me to arrive at their targets. Your amazing valuable information implies a whole lot to me and even more to my colleagues. Warm regards; from everyone of us.

 52. Thanks for all of your hard work on this site. My daughter enjoys engaging in investigations and it’s easy to see why. A number of us learn all about the compelling ways you render both useful and interesting guidance through this web site and even invigorate response from other ones on that subject so our own simple princess is now studying a great deal. Enjoy the rest of the year. You’re the one doing a brilliant job.

 53. Thank you a lot for providing individuals with remarkably wonderful possiblity to discover important secrets from this site. It is often so useful plus full of a great time for me and my office peers to visit your site minimum thrice in a week to see the latest items you have. Not to mention, I’m certainly amazed for the breathtaking guidelines served by you. Certain 1 facts in this article are completely the best I have ever had.

 54. I want to express my thanks to you for bailing me out of this circumstance. As a result of searching throughout the world wide web and seeing proposals which are not beneficial, I believed my entire life was gone. Living without the solutions to the difficulties you have solved as a result of your main posting is a serious case, as well as the ones that would have adversely damaged my entire career if I had not come across the website. Your expertise and kindness in playing with the whole thing was very helpful. I am not sure what I would have done if I had not come upon such a point like this. I can at this point relish my future. Thanks a lot so much for the reliable and results-oriented guide. I will not hesitate to refer your web blog to any person who will need tips on this issue.

 55. I simply wished to appreciate you all over again. I am not sure what I might have used without the type of ideas discussed by you over my field. It was a very terrifying issue in my position, nevertheless being able to view this well-written manner you processed it made me to jump over happiness. I am grateful for the help as well as believe you realize what a powerful job your are providing training other individuals through the use of your websites. Most probably you have never met any of us.

 56. I’m also writing to make you be aware of what a great encounter my wife’s daughter went through browsing your site. She mastered so many pieces, which include what it’s like to have a great helping character to have other people smoothly master several hard to do things. You truly did more than visitors’ expected results. Thanks for rendering those warm and helpful, safe, edifying as well as unique tips on that topic to Jane.

 57. I just wanted to make a small remark so as to thank you for some of the marvelous steps you are showing at this site. My rather long internet look up has now been rewarded with professional insight to talk about with my company. I would express that most of us website visitors actually are undoubtedly endowed to be in a magnificent website with very many wonderful individuals with beneficial concepts. I feel pretty grateful to have discovered your entire weblog and look forward to plenty of more entertaining minutes reading here. Thanks a lot once more for all the details.

 58. Thank you so much for providing individuals with an exceptionally splendid chance to check tips from here. It is often so pleasant and as well , packed with a great time for me personally and my office acquaintances to search your blog at minimum thrice weekly to read through the newest items you will have. Of course, I’m so at all times happy with your very good ideas served by you. Some 1 facts in this posting are honestly the finest I have ever had.

 59. I have to point out my affection for your generosity giving support to those individuals that must have help with this one concept. Your real commitment to getting the solution along had been quite powerful and have frequently helped folks much like me to reach their goals. Your amazing useful advice entails a great deal a person like me and even further to my fellow workers. Many thanks; from everyone of us.

 60. Thanks for all your valuable hard work on this blog. My aunt takes pleasure in doing investigations and it’s really simple to grasp why. We know all relating to the powerful manner you present very helpful thoughts on your website and as well as improve response from some others about this subject matter while our princess is without a doubt understanding a whole lot. Take advantage of the rest of the year. Your conducting a fabulous job.

 61. I enjoy you because of each of your labor on this site. My mother really loves getting into research and it’s easy to see why. Many of us know all of the dynamic mode you convey functional solutions on your web blog and in addition foster participation from website visitors on the subject matter and my simple princess is certainly learning so much. Take advantage of the rest of the new year. You are always carrying out a tremendous job.

 62. A lot of thanks for all your valuable effort on this site. Betty really loves getting into investigation and it is simple to grasp why. Almost all hear all concerning the compelling way you provide simple guides through the web blog and as well as invigorate participation from other individuals on this subject so my child is without question learning a great deal. Have fun with the remaining portion of the new year. You’re the one conducting a great job.

 63. I enjoy you because of all of your efforts on this web site. My mother really likes engaging in investigation and it is easy to see why. Most of us hear all relating to the compelling means you produce both useful and interesting tips by means of the blog and inspire participation from visitors on this article plus our favorite child is certainly becoming educated so much. Have fun with the remaining portion of the year. You are doing a first class job.

 64. Thank you so much for giving everyone an extraordinarily spectacular opportunity to discover important secrets from this blog. It is often very brilliant and also packed with a good time for me and my office peers to visit your site at the least 3 times in one week to read the newest stuff you will have. And lastly, I am at all times astounded considering the incredible principles you give. Certain 1 tips in this post are truly the very best I’ve ever had.

 65. Needed to put you the bit of word just to say thanks a lot the moment again for these superb basics you have shared on this page. It’s certainly extremely open-handed with you to deliver without restraint what exactly many of us would have offered for sale as an e book to make some profit for themselves, principally given that you could have tried it if you ever wanted. These good ideas also worked to be a easy way to know that most people have the identical fervor much like mine to grasp somewhat more when considering this problem. Certainly there are several more fun instances in the future for those who check out your website.

 66. I simply had to thank you so much all over again. I’m not certain the things that I could possibly have created in the absence of the type of tactics provided by you regarding such a situation. It had become a very traumatic issue in my position, however , witnessing the very well-written way you managed it made me to weep with happiness. I am just happy for this support and hope you find out what a great job you’re undertaking teaching people with the aid of your web site. I am sure you haven’t encountered any of us.

 67. I enjoy you because of your own efforts on this blog. Kim take interest in doing investigations and it is simple to grasp why. A lot of people learn all regarding the compelling way you convey worthwhile tips on your website and therefore cause response from people on the matter while our favorite girl is truly studying so much. Take advantage of the rest of the year. Your carrying out a remarkable job.

 68. Thanks a lot for providing individuals with an extremely memorable chance to check tips from this web site. It’s usually so pleasant and also full of amusement for me personally and my office mates to visit your web site more than three times every week to read through the fresh tips you have got. Of course, I’m so usually impressed with the extraordinary tips and hints served by you. Selected 1 ideas in this article are absolutely the most impressive I’ve ever had.

 69. I am also commenting to let you understand of the magnificent experience my cousin’s child had studying the blog. She discovered a wide variety of issues, which included how it is like to have an ideal coaching character to get most people effortlessly comprehend various advanced issues. You actually exceeded my desires. I appreciate you for giving such important, healthy, revealing and also cool thoughts on that topic to Ethel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *