Frid och fröjd i hantverkarland?

Fortfarande frid och fröjd i renoveringen? Nja. De är fortfarande lika kvalitetsmedvetna men det börjar slarvas med kommunikationen, speciellt i fråga om tid.

De har börjat med hallen nu, och där har vi ett ganska stort förrådsutrymme under trappan. Vårt internet hänger där och det kan vi inte montera ned då Johan jobbar hemifrån och måste vara uppkopplad. Så vi bad Hantverkare A att bara slänga på ett lager färg därinne, inget mer. Han gillade det inte, men ok. Och så igår: ”nej, det här går inte, jag kan inte göra ett så dåligt jobb!” utbrast han och började montera ned hyllor. Men internet rör han inte. Så nu blir det bra gjort, utan jobbavbrott för Johan. Till fastpris förstås.

Spackel i hallen
Bredspacklad hallvägg

Men Arbetsledare M och jag har inte samma syn på kommunikation. När han säger ”det där kommer vi jobba med idag”, eller ”jag ringer dig i eftermiddag” tolkar jag det som löften och anser att han sviker när han inte gör som han lovat. Han tycker nog mer att det är sånt man säger, och skiljer det någon vecka mellan vad han säger och vad han gör är det helt ok. Det här blir jag galen på.

Men vad är status nu då?
Kakelugnsrummet är nästan klart, det saknas lite småjobb. Gårdsrummet är nästan klart, det saknas lite småjobb och så ska garderobsväggen få passbitar/byggas in. Övervåningen är nästan klar, det saknas två dörrar och en lucka, och så ska det byggas en bokhylla. Hallen är påbörjad. Häromdagen sa Hantverkare A att han skulle börja riva badrummet. Då sa vi stopp och ringde Arbetsledare M: inget nytt påbörjas innan fler saker är färdiga, och dessutom måste vi prata igenom badrummet först. Och varför badrum före kök? Vi vill tvärtom och det är vad hantverkarna hittills sagt ska ske. Och: vi vägrar låta dem börja med badrummet innan vi har koll på leveranstider för allt nytt, att de river ut det gamla idag men att det nya har leveranstid på flera veckor finns inte.

Så nu har vi sagt att nästa steg är att de betar av backlogen, fortsätter med hallen och bokar en tid för avstämning kring badrum/kök. Att boka tid verkar svårt, det har pratats om det i en vecka nu. Men i det fallet är det enkelt för oss: inget sker med badrum eller kök utan avstämning först. Tror det blir lärorikt för dem att i se att det krävs framförhållning: imorgon åker vi till landet och är tillbaka måndag kväll. Då kan inga möten hållas och de får ha arbetare på bänken (antar att det är det som är grejen: de har plötsligt badrumsfolk ledigt och vill köra igång hos oss.) 🙂

5 reaktioner till “Frid och fröjd i hantverkarland?”

  1. Pingback: upx1688

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *