Påminnelse: varning för Södermalms flytt och städ!

Bara nu i december har två personer frågat mig ”vilken flyttfirma det var man skulle undvika”. Så jag påminner: det är Södermalms flytt och städ.

Och så tar jag tillfället i akt att påminna Googles söktjänst om hur dåliga de är också. 🙂

Inlägget publicerat 4 september 2013.

En väldigt lång historia om allt som går fel om man anlitar Södermalms flytt & städ. Kort sammanfattning: fel från början till slut. Pengar som försvann. Trasiga möbler som de vägrade ersätta. Oerhört otrevliga och anklagade oss för att ljuga när vi berättade vad de anställda säger när chefen inte är med.

När man anlitar en flyttfirma tror man att de ska leverera ens tillhörigheter från en adress till en annan, utan att ha sönder något. Så blev det tyvärr inte i vår flytt. Orsaken heter Södermalms flytt & städ.

Fel direkt
Det började med att det blev fel redan vid andra kontakten, när de skulle leverera kartonger. Vi satt hemma och väntade avtalad tid, ingen dök upp. Visst, alla kan göra fel. Men det är hur man hanterar sina misstag som är det viktiga. Södermalms flytt & städ hanterade alltid sina misstag genom att anklaga oss. I alla samtal har tonen varit anklagande. Även när de gjort fel. Inte så trevligt. När kartongerna väl lämnades blev det ett missförstånd och jag pratade med vår kontaktperson i telefon. Hon gick direkt in i försvarsställning och anklagade oss för massa saker.

Magkänslan sa förstås att det här inte är en bra firma, det här kommer inte gå bra. Men, mitt i flyttyra så orkade vi inte börja om, och körde vidare med Södermalms flytt & städ. Dåligt beslut.

Ingenting hamnar där det ska
Flyttdagen kom. Tre flyttkillar: alla tre bar men en var också någon form av förman. Det första han sa var att oj, vad bra förberedda vi var, och oj vad ovanligt att se att kunder packat så här bra. Det lät ju lovande. Vi berättar att vårt stora, fina skåp har en skada i taket sedan tidigare. Förmannen berömmer oss för att vi påtalade den innan flytten. När de började bära upp på nya adressen kände vi att de var väldigt oförsiktiga. Vi sa det till förmannen men han lugnade oss. Förmannen var den enda som överhuvudtaget reflekterade över var lådor och möbler skulle vara. Allt var som sagt väldigt tydligt märkt, men de andra två flyttkillarna stjälpte bara in allting. Vissa saker hann vi styra: sängen in i sovrummet tex, men kökskartonger hamnade i allt annat än köket och så vidare.

10 000-kronorsskåp trasigt
Vi sa till igen, ni är väldigt oförsiktiga, nu börjar vi bli väldigt oroliga, det här känns inte bra. Men blev lugnade, det var ingen fara. Direkt efter tog dock förmannen min sambo åt sidan och berättade att vårt stora, fina 10 000-kronorsskåp hade gått sönder. Det stod då kvar i flyttbilen men bars upp till lägenheten senare. Men lugn, bara lugn, det skulle Södermalms flytt & städ förstås laga, sånt här händer ju hela tiden så de är vana. När skåpet kommer upp till lägenheten säger vi att det ska upp till vång två. Lite krångligt säger förmannen, men inga problem, självklart ska det upp dit vi vill. Jag frågar om detta flera gånger eftersom vi inte kan bära upp det själva, och han garanterar att det ska upp en våning. Men eftersom det är trasigt och kommer skickas till en möbelsnickare är det ingen idé att bära upp det nu. Det kan vi förstås se logiken i.

Enorm madrass intryckt i flyttkartongsstor hiss
Södermalms flytt & städ hade sparat vår stora madrass till sist. 160×200 cm, ca 25 cm tjock, full med fjädrar och resår och vad man nu har i en madrass. Förmannen har då lämnat oss för att uträtta ett ärende och i hans frånvaro väljer flyttkillarna att trycka in madrassen i vår hiss. Hissen är stor nog för en flyttkartong, som man får in på millimetern. Självklart går det åt helvete. Hissen stannar och madrassen är förstås helt mosad.

Nu blir vi arga på riktigt. Jag blir topp tunnor rasande, och det får flyttkillarna höra. Förmannen är tillbaka, och säger att killarna är dumma i huvudet, lata och idioter, hade han bara varit kvar hade detta aldrig hänt. Dessutom, lägger han till, ska vi vara väldigt glada över att han varit med under dagen, hade han inte varit där hade det varit fullständig katastrof från minut ett, eftersom flyttkillarna är så odugliga. Hissen sitter fast, och det är bara att ringa hissmontör, klockan sju på kvällen. Som tur är kommer han snabbt.

Förmannen är plötsligt försvunnen, han har gått hem. Med våra nycklar. Kvar står flyttkillarna och vill ha betalt, kontant betalning på dagen är avtalat (mot kvitto, ett kvitto vi inte får).

Nyckel på villovägar
Jag säger att jag inte betalar något utan att vara säker på att jag inte får en hissreparatörsfaktura i brevlåda och utan att vi har fått tillbaka våra nycklar. Vår känsla för Södermalms flytt & städ är inte särskilt bra nu, och vi kommer inte betala något med våra nycklar på vift. Jag ringer min kontaktperson på Södermalms flytt & städ men får inte tag på henne. Killarna vill ha betalt, men vi säger nej. De ringer sin chef som ringer förmannen. Han får vända. Under tiden har min kontaktperson på Södermalms flytt & städ för att berätta vad som hänt, jag vill att hon ska vara informerad om allt. Berättar också om skåpet och den allmänna känslan av oförsiktighet. Säger att jag vill ha en garanti om att vi inte kommer behöva betala hissreparatören. Hon förklarar att det gör inte Södermalms flytt & städ heller. Ok, utan garanti för detta betalar inte jag flyttkillarna (som nu sitter i trapphuset). Hon säger att det här händer hela tiden (andra gången någon på Södermalms flytt & städ säger att de gör misstag hela tiden!) och att bostadsrättsföreningen brukar betala. Till slut får jag henne att garantera att jag inte är ansvarig för fakturan. Om brf:en klagar får de ta det med henne.

Plötsligt saknas pengar
Eftersom vi får garanti på att vi inte ska betala hissreparationen och info om att förmannen är på väg tillbaka med våra nycklar betalar vi. (Det kommer visa sig vara vårt största misstag i den här historien, förutom att överhuvudtaget anlita Södermalms flytt & städ förstås).

Vi har aldrig kontanter, så vi hade tagit ut exakt rätt summa. Sambon hämtar dem, räknar dem en gång, räknar dem inför mig en gång och vi går ut med dem till flyttkillarna. Räcker över dem och uppmanar dem att räkna. De säger nej tack och går. Några minuter senare ringer det på dörren. Flyttkillarna är tillbaka och säger att det fattas 500 kronor. Jag säger direkt nej, det gör det inte. De visar oss pengarna, och ja, de håller i fem hundra kronor för lite. Ok, då har ni väl tappat dem, säger ja. Nej nej, det var för lite säger de. Nej, säger vi. Det var rätt summa. Vi hade tagit ut exakt rätt summa, vi räknade flera gånger och ni valde att inte kontrollräkna. Ni har väl tappat dem. De framhärdar, vi också. Stämningen är inte trevlig. Jag ska inte säga hotfull, men definitivt olustig. De ringer sin chef, tjafsar mer med oss men vi säger bara nej. Till slut går de. Jag ringer genast min kontaktperson på Södermalms flytt & städ som direkt säger att de litar på oss. Bra, men det känns ju lite märkligt. Är detta ett mönster?

En stund senare kommer förmannen med vår nyckel.

Skåp, bord, soffor, madrass med mera, med mera – oj så mycket skador
Klockan är väl 20 nu, och min bror med familj kommer på besök för att kolla in lägenheten. Dagen därpå skulle vi jobba som vanligt, men eftersom vi lovat Södermalms flytt & städ att dokumentera alla skador på skåpet och maila det till dem så snabbt som möjligt får vi ta ut en semesterdag och stanna hemma. Vi börjar dokumentera skåpet. Jag ska inte lägga in alla bilder här, det blir för mycket, men några exempel:

Skadat skåp före lagning

Skadat skåp före lagning

Vi gör ett väldigt detaljerat dokument som vi mailar till Södermalms flytt & städ. Där fotar vi varje skada och beskriver den tydligt. Vi berättar också om den skada som skåpet redan hade och föreslår att de kan låta möbelsnickaren laga även den som kompensation för vad som helst. Jag poängterar att det inte är något vi begär, det är en gammal skada, men att det vore snyggt om Södermalms flytt & städ tog hand om även den.

I mailet berättar jag också att flera andra möbler blivit skadade. Jag skriver att vi inte tänker framföra några officiella klagomål på detta – vi orkar bara inte – men att vi ändå vill berätta. ”En stor repa på en skinnfåtölj, jack/hack på flera ställen i ett bord, hål i ryggen på en soffa, avskavt trä på flera platser på en byrå, två skadade steg i trappan inne i lägenheten, repor på en kontorshurts, repor på en rh-stol, svart smuts på en beige soffa och ett intryckt hörn och avskavd färg på en tavelram är vad vi sett nu.” skriver jag. (Senare har vi sett att vår andra soffa har ett hål i ett armstöd.) Jag ber också om ett kvitto, eftersom jag inte fick något sådant vid betalningen.

Svar: ena flyttkillen får aldrig jobba hos oss mer
Svaret kommer senare samma dag. Ingen reaktion alls på de många skadorna eller att vi väljer att inte kräva något för dem, inget svar på min fråga om kvitto.

Däremot skriver Södermalms flytt & städ ”Absolut ska vi komma och hämta skåpet och lämna in det” och ”Angående de 500 kr så litar jag till 100 på er,den killen Filip som jobbade i går är inhyrd från en annan flyttfirma eftersom vi inte hade tillräckligt med vår personal eftersom det är semester tider. Han får definitivt inte jobba mer för oss.”

Soffbordet oanvändbart
Dagen efter har vi hunnit titta igenom allt ordentligt och insett att vårt soffbord är för skadat för att det ska gå att använda. Eftersom kostnaden för bordet varit 12 045 kr hör vi av oss till Södermalms flytt & städ igen. Lika bra dokumentation den här gången. Lite bilder:

Skadat soffbord före lagning

Skadat soffbord före lagning

Besiktningsmannen från Södermalms flytt & städ: det är bara missbrukare och alkoholister som blir flyttkillar, och vi betalar dem svart, så klart det går åt helvete
Södermalms flytt & städ vill skicka en besiktningsman hem till oss. (Som ska ta med kvitto. Det gör han inte.) Givetvis svarar vi ja. Killen som kommer hem till oss är kanske besiktningsman, vad vet jag om hans utbildning, men vi har träffat honom tidigare; det var han som levererade tomma kartonger till oss den där första dagen. Han pratar en del, och säger bland annat att eftersom det bara är alkoholister, missbrukare och ”invandrare som bara vill tjäna pengar och dra vidare till ett nytt land” som blir flyttkillar är det klart att flyttarna går åt helvete. När ni betalar pengar delas de ut svart på kvällen. Klar ingen annan vill ha ett sådant jobb, som dessutom är slitigt. Vi häpnar över att han säger så om sin arbetsgivare.

Ersättningsförslag: 2 000 kronor
När besiktningen är gjord får jag ett mail från Södermalms flytt & städ möbelsnickaren har semesterstängt men de kan sätta in 2 000 kronor på mitt konto, eller så väntar vi tills snickaren har öppnat igen i augusti (flytten skedde den 3 juli). Jag har flera gånger skickat vårt sommarschema till Södermalms flytt & städ så de vet att vi inte är hemma och kommer tillbaka först i augusti.

Vi blir först mållösa, men svarar sedan via mail. Jag har hittills varit enbart trevlig och haft god ton (ja, utom när jag skällde ut flyttkillarna när hissen hade stannat): ”Nu blir jag lite chockad. Bara skåpet och bordet kostade oss mer än 20 000 kronor att köpa. Räknar vi med alla skadade möbler, som vi valt att inte kräva er på ersättning för, är vi uppe i skador på möbler värda långt över 100 000 kronor. [När jag räknat mer ordentligt senare visade sig den summan vara ca 85 000 kronor].

Vi är med andra ord helt ointresserade av en ersättning på 2 000 kronor. Som jag också sagt reser vi bort imorgon bitti och är tillbaka först i början av augusti så ingenting hade i alla fall kunnat hända nu.

Vi räknar med att ni lagar skåpet och bordet så att det går att använda igen, alternativt ersätter oss med hela inköpspriset så att vi kan köpa dessa möbler på nytt.”

Södermalms flytt & städ svarar: ”Då hämtar vi möblerna då vi kommer tillbaka i slutet av juli ,garanterar att dem blir som nya.”

Allmänt förvirrat
Sommaren går, vi är på semester och har inte särskilt mycket kontakt med Södermalms flytt & städ. Däremot kan man väl säga att de inte hör av sig när de sagt att det ska, och att saker drar ut på tiden ”Jag ringer dig nästa vecka” från dem leder till att jag får höra av mig två veckor senare och liknande. Det är lite allmänt förvirrat, vi har bestämt ett datum då de ska hämta tomma flyttkartonger men ingen tid. Jag får inget svar när jag frågar om tid, och sen får jag mail med att kartonghämtningen är inställd, kan vi samma tid imorgon? Problemet var ju bara att det jag hela tiden påpekat var att vi inte hade bestämt någon tid …

En fars i trapphuset
I slutet av augusti börjar vi bli otåliga, det är inte roligt att hela tiden se ett trasigt soffbord och skåpet står ju i fel rum och gör att vi inte kan sätta igång med vår renovering och uppackning som vi vill. Efter en del påminnelser får vi information om att Södermalms flytt & städ ska hämta skåpet och bordet och ta det till möbelsnickaren. Själva hämtningen blir en fars. Flyttkillen som ska hämta möblerna är samma man som var hos oss för att besiktiga möblerna. Han har alltså varit hos oss tidigare. Nu ringer han mig och undrar varför vi inte öppnar, på tredje våningen. Nej, vi bor på femte, högst upp. Vi lägger på. Det ringer igen. Nu står han ju på fjärde, varför öppnar vi inte. Vi bor på femte, högst upp. Vi lägger på. Då ringer min kontaktperson på Södermalms flytt & städ. Ni öppnar inte dörren? Jag förklarar att han har ringt mig flera gånger, att han redan har varit hemma hos oss, att han kan se vad det står för namn på dörren, varför lyckas han inte gå rätt? Får svar att ja, han verkar ha tappat allt idag, idag går det inte så bra för honom. Som vanligt häpnar vi över vad Södermalms flytt & städ väljer att berätta för sina kunder.

En fars i trapphuset – den här gången också
Några dagar senare ringer Södermalms flytt & städ och undrar om de kan komma med möblerna samma eftermiddag. Jag ringer sambon som får avsluta sitt jobb och se till så att det finns plats för möblerna hemma. På grund av våra dåliga erfarenheter av Södermalms flytt & städ sätter han också upp skydd för vår trappa. En ny fars tar vid. Samma man igen, han är nu hemma hos oss för tredje gången. Den här gången är min sambo sambandscentral och inte jag, så jag vet inte hur många gånger det rings fram och tillbaka, men farsen inbegriper att flyttkillen står på vår våning och ringer på fel dörr. Till slut går min sambo ut i trapphuset och letar.

Vi får tillbaka möblerna – i sämre skick än innan
Och så kommer de, våra älskade saknade möbler. I sämre skick än innan. I. Sämre. Skick. Än. Innan.

Bordet: inte lagat alls på vissa ställen, extremt dåligt lagat på andra ställen, ny skada på ett ställe.

Skåpet: inte lagat alls på vissa ställen. Oerhört dåligt lagat på vissa ställen (så att lagningen syns mer än skadan) och med många nya skador. Dels en del riktigt stora skador, men också ca 60 nya repor.

Lite efter lagningen-bilder:

Skadat skåp efter lagning

Skadat skåp efter lagning

Skadat skåp efter lagning

Skadat soffbord efter lagning

Skadat soffbord efter lagning

Skadat soffbord efter lagning

Sambon säger till direkt och får du oerhört märkliga svar. Flyttkillarna säger saker som att möblerna är av dålig kvalitet, att de inte går att laga och – bäst av allt – alla möbler går ändå sönder till slut, så dessa skulle ändå gå sönder om några år. (!) Dessutom vägrar de ställa skåpet på avtalad plats. (Det spelar mindre roll just nu, vi kan ändå inte ha ett skåp som ser ut som kaffeved). Jag ringer Södermalms flytt & städ och nu är tålamodet är slut. Jag är inte glad i telefonen. Som vanligt tar Södermalms flytt & städ fasta på en sak av vad jag säger och vill diskutera att skåpet står på fel plats. Jag avbryter och säger att platsen är ointressant, det är trasigt. Om och om igen utspelar sig samma sak: hon pratar placering, jag avbryter. Jag berättar också vad hennes anställda har sagt till sambon idag, och hon tror mig inte. Som vanligt har hon en väldigt anklagande ton. Samtalet slutar med att jag säger att vi kommer dokumentera de nya skadorna ikväll och skicka mail till henne. Vi är som tidigare väldigt detaljerade, och några av bilderna ser ni ovan. I mailet listar jag också exakt kostnad för skåpet och för bordet – 22 845 kronor har vi betalat. Jag påtalar att hon skriftligen har garanterat oss att möblerna ska bli som nya. Vi vill ha möbler i skick som hon garanterat, eller en ekonomisk ersättning.

Södermalms flytt & städ ber om ursäkt
Södermalms flytt & städ svarar, via mail, att de kommer ordna så att snickaren kommer hem till oss för att reparera skadorna. Hon lägger till information om vad detta kostat Södermalms flytt & städ hittills (5 000 kr). Varför jag får den informationen förstår jag inte. Det har kostat oss väldigt mycket mer än så. Södermalms flytt & städ avslutar mailet med ”Vi vet att det är väldigt jobbigt för er och vi är väldigt ledsna att det hände men vi ska ändå se till att det blir rätt”.

Jag svarar att möbelsnickaren kan kontakta oss när som helst så vi kan komma överens om en tid, och att vi kommer hålla henne på hennes ord som ju var att hon garanterar att möblerna kommer bli som nya.

Plötsligt: möblerna är dåliga och vi ljuger om skadorna
Nytt mail från Södermalms flytt & städ: skåpet är gammalt och kvaliteten är inte bra. Man kan inte flytta skåpet utan att det går sönder. Skadorna skulle ha uppstått vem som än flyttat skåpet och alltså är det ingen flyttskada. Dessutom skriver hon nu att vi ljuger, det fanns massa skador innan (konstigt att hon aldrig tyckt det innan). Eftersom skåpet är gammalt (nja, från 2008) kan vi inte få full ersättning och hon menade förstås inte att hon garanterar att möblerna ska bli som nya. Hon lägger till att vi även ljuger när vi säger att flyttkillarna sagt vad de sagt.

Jag berättar sanningen – och allt spårar ur ännu mer
Vårt tålamod är mer än slut. Jag svarar, också via mail, och skriver att om skåpet var oflyttbart skulle Södermalms flytt & städ förstås ha vägrat flytta det. Istället har två av deras anställda tittat på det före flytten, och dessutom kommenterat skåpet – före flytten alltså. Eftersom skadorna uppstod i flytten är de flyttskador, väldigt enkelt. Skriver också att vi naturligtvis tolkar hennes ”garanterar att möblerna blir som nya” som att hon menar att möblerna ska bli som nya. Jag har inte lägre mycket till övers för Södermalms flytt & städ så jag berättar nu också vad flyttkillen/besiktningsmannen sagt om att de jobbar svart, bara anställer missbrukare etcetera. För att avsluta med en öppning skriver jag att ok, de tycker inte att vi kan kräva full ersättning, vad vill de då erbjuda?

Svaret är helt surrealistiskt: vi ljuger, flyttkillarna är helgon, flyttkillen/besiktningsmannen ska minsann fråga oss om våra lögner när vi träffas nästa gång och han ska spela in allt på video!

Mitt svar är enkelt: självklart vill vi inte ha med flyttkillen/besiktningsmannen att göra mer, han kan inte ens gå till rätt våningsplan hos kunder han varit hos flera gånger, han berättar avslöjande saker om företaget han är anställd på för oss som han sedan, när han blir konfronterad, tar tillbaka och säger att vi ljuger. Självklart är Södermalms flytt & städ inte välkomna in i vår lägenhet med en filmkamera.

Jag får inget svar på det så dagen efter mailar jag och undrar vad som händer. Får då svaret att man håller på att ta in offerter från olika möbelsnickare.

Dagarna går
En vecka senare har inget hänt. Jag hör av mig, nu ska vår lägenhetsrenovering starta och skåpet står i vägen (vilket de vetat hela tiden kommer orsaka problem, man lämnade skåpet stående på en väldigt märklig plats). Jag föreslår att vi låter vår hantverkare fixa det och meddelar att det skulle kosta mellan sex och sju tusen. Det tycker Södermalms flytt & städ är för dyrt.

Det har nu gått 63 dagar sedan Södermalms flytt & städ orsakade massiva skador på våra ägodelar. Jag erbjuder dem en lösning till kostnaden av 6 500 kronor. De säger nej. Jag ringde och bad dem dra åt helvete.

En överslagsräkning säger att Södermalms flytt & städ har orsakat skador på möbler värda över 85 000 kronor. Jag har rannsakat mig och oss. Vad har vi gjort för fel? Vi skulle förstås aldrig ha anlitat Södermalms flytt & städ överhuvudtaget. Och vi skulle inte ha betalat. Än i dag förstår jag inte varför vi betalade där på flyttdagens kväll.

Förresten, vi har fortfarande inte fått det utlovade kvittot.

502 reaktioner till “Påminnelse: varning för Södermalms flytt och städ!”

 1. I enjoy you because of all your labor on this web page. Debby takes pleasure in working on internet research and it is easy to see why. I know all concerning the compelling mode you provide functional strategies through this web site and inspire response from website visitors on that point so our own simple princess is certainly becoming educated a great deal. Take advantage of the rest of the new year. You’re the one doing a superb job.

 2. I wish to express appreciation to this writer for bailing me out of this type of difficulty. After scouting through the world-wide-web and getting principles which are not productive, I was thinking my entire life was well over. Being alive without the presence of strategies to the issues you have sorted out by means of your entire website is a critical case, as well as ones which may have in a wrong way affected my career if I hadn’t come across your web blog. Your actual understanding and kindness in taking care of a lot of things was excellent. I don’t know what I would have done if I hadn’t come across such a step like this. I can also at this time relish my future. Thanks very much for your reliable and effective guide. I won’t hesitate to suggest your web blog to any person who would like guide on this subject matter.

 3. Thanks a lot for giving everyone remarkably brilliant chance to read critical reviews from this website. It is often very great plus stuffed with amusement for me and my office mates to search your website at the very least three times in a week to study the fresh guides you will have. Of course, I am also always amazed with your exceptional tips you give. Some 4 ideas in this posting are undoubtedly the simplest I have ever had.

 4. After I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any method you can take away me from that service? Thanks!

 5. Thanks a lot for giving everyone such a memorable chance to check tips from this site. It really is so amazing plus jam-packed with a great time for me and my office fellow workers to visit your website at a minimum thrice in a week to read through the fresh stuff you have. And of course, I am just certainly fulfilled with the mind-blowing creative concepts you give. Some 4 areas on this page are unquestionably the most effective we have all had.

 6. I simply desired to thank you so much once more. I do not know what I could possibly have achieved in the absence of these tips shown by you on this situation. It absolutely was a real daunting setting in my position, nevertheless finding out the very specialised mode you managed the issue made me to weep over gladness. Now i am happy for your information and pray you know what an amazing job you have been doing educating many people via a blog. I know that you have never come across any of us.

 7. My spouse and i felt quite thankful Michael could deal with his investigation out of the ideas he discovered when using the weblog. It is now and again perplexing to just choose to be offering hints which usually some people might have been trying to sell. And we recognize we need the blog owner to be grateful to for that. All the illustrations you have made, the straightforward site menu, the relationships you will help to instill – it’s everything exceptional, and it is assisting our son in addition to our family reason why the issue is amusing, and that is especially pressing. Thanks for all the pieces!

 8. I enjoy you because of all of your work on this web page. My mom really likes engaging in investigation and it’s easy to understand why. My spouse and i know all about the dynamic ways you provide practical thoughts by means of this blog and in addition welcome participation from the others on the situation plus my girl is now learning a whole lot. Enjoy the remaining portion of the new year. You are always carrying out a first class job.

 9. I am commenting to let you be aware of of the superb experience my cousin’s princess gained reading your blog. She learned some pieces, including what it’s like to have a wonderful helping style to have other folks without problems gain knowledge of chosen very confusing subject areas. You actually did more than readers’ expectations. Thanks for providing the practical, dependable, edifying not to mention fun guidance on the topic to Sandra.

 10. Thanks so much for providing individuals with an extraordinarily pleasant possiblity to read articles and blog posts from this website. It is often so ideal and stuffed with a good time for me personally and my office fellow workers to search your site no less than 3 times in one week to read the new things you have. And of course, I am usually contented concerning the impressive information you give. Some 1 areas in this post are in fact the most effective we have all had.

 11. There are certainly plenty of particulars like that to take into consideration. That may be a nice point to convey up. I provide the ideas above as general inspiration however clearly there are questions just like the one you carry up where crucial thing will likely be working in trustworthy good faith. I don?t know if finest practices have emerged around things like that, but I’m certain that your job is clearly identified as a good game. Both girls and boys feel the impact of only a second抯 pleasure, for the rest of their lives.

 12. I would like to show my appreciation to you for bailing me out of this type of challenge. Just after exploring through the world wide web and seeing techniques which are not pleasant, I thought my entire life was well over. Being alive without the presence of solutions to the issues you have solved by way of your entire short post is a serious case, as well as ones that might have badly damaged my entire career if I had not noticed your website. Your own mastery and kindness in dealing with everything was precious. I don’t know what I would’ve done if I had not come upon such a point like this. I can also at this time look forward to my future. Thanks a lot so much for this reliable and effective guide. I will not hesitate to endorse your blog to any individual who would need assistance on this subject matter.

 13. After study a number of of the blog posts in your website now, and I really like your approach of blogging. I bookmarked it to my bookmark website record and will be checking back soon. Pls take a look at my website online as nicely and let me know what you think.

 14. It抯 onerous to find knowledgeable folks on this matter, however you sound like you understand what you抮e talking about! Thanks

 15. This web site is mostly a walk-via for the entire information you wanted about this and didn抰 know who to ask. Glimpse right here, and you抣l undoubtedly discover it.

 16. This web site is really a walk-by means of for all of the information you wanted about this and didn抰 know who to ask. Glimpse here, and also you抣l definitely uncover it.

 17. I discovered your blog website on google and verify a couple of of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN Information Reader. In search of ahead to reading extra from you afterward!?

 18. I intended to draft you a very small note so as to thank you very much once again for these pleasing tactics you have contributed at this time. This has been certainly strangely generous with you to allow unhampered just what some people might have supplied as an e-book to get some cash for their own end, most importantly since you might well have tried it in the event you desired. These principles in addition acted to become easy way to understand that other people online have the same fervor much like my personal own to find out a good deal more with regard to this condition. I’m sure there are a lot more pleasant situations in the future for individuals who examine your website.

 19. Can I just say what a relief to find someone who really is aware of what theyre speaking about on the internet. You positively know the best way to convey a difficulty to mild and make it important. More folks must learn this and perceive this aspect of the story. I cant consider youre not more well-liked because you positively have the gift.

 20. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thanks Nevertheless I’m experiencing concern with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting similar rss drawback? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

 21. You made some respectable points there. I seemed on the internet for the problem and found most individuals will associate with along with your website.

 22. My husband and i ended up being absolutely peaceful when Emmanuel could deal with his investigation through the entire precious recommendations he acquired out of the web site. It’s not at all simplistic to just always be giving for free techniques that many others may have been making money from. We really take into account we have got you to be grateful to for this. The most important explanations you have made, the straightforward website navigation, the friendships your site help to promote – it’s mostly excellent, and it’s really leading our son in addition to our family imagine that the matter is pleasurable, which is really serious. Thank you for the whole lot!

 23. I discovered your blog web site on google and examine a few of your early posts. Proceed to maintain up the excellent operate. I simply additional up your RSS feed to my MSN Information Reader. Searching for forward to studying more from you afterward!?

 24. Hi there! I simply wish to give an enormous thumbs up for the good data you might have here on this post. I can be coming again to your weblog for extra soon.

 25. Can I simply say what a aid to search out somebody who actually is aware of what theyre speaking about on the internet. You definitely know tips on how to convey an issue to mild and make it important. More folks have to read this and perceive this aspect of the story. I cant consider youre no more standard since you positively have the gift.

 26. I抎 need to verify with you here. Which isn’t something I normally do! I take pleasure in reading a publish that will make individuals think. Additionally, thanks for permitting me to comment!

 27. I抎 must verify with you here. Which isn’t one thing I usually do! I enjoy studying a publish that will make individuals think. Additionally, thanks for permitting me to comment!

 28. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you However I am experiencing concern with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting equivalent rss downside? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 29. Spot on with this write-up, I actually think this web site wants far more consideration. I抣l probably be once more to read way more, thanks for that info.

 30. This website online is known as a walk-by means of for all the data you wished about this and didn抰 know who to ask. Glimpse right here, and you抣l positively uncover it.

 31. You made some first rate factors there. I seemed on the internet for the problem and found most individuals will go together with with your website.

 32. I am often to blogging and i actually appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your web site and hold checking for new information.

 33. I discovered your weblog site on google and examine a number of of your early posts. Continue to maintain up the excellent operate. I just further up your RSS feed to my MSN Information Reader. Searching for forward to reading extra from you in a while!?

 34. After research a couple of of the blog posts on your web site now, and I actually like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site listing and will likely be checking back soon. Pls try my web page as well and let me know what you think.

 35. Aw, this was a very nice post. In thought I wish to put in writing like this moreover ?taking time and actual effort to make a very good article?however what can I say?I procrastinate alot and not at all appear to get one thing done.

 36. Spot on with this write-up, I really assume this web site wants rather more consideration. I抣l most likely be once more to learn far more, thanks for that info.

 37. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So nice to seek out anyone with some original ideas on this subject. realy thank you for beginning this up. this web site is something that is needed on the web, someone with just a little originality. useful job for bringing one thing new to the internet!

 38. There are some interesting closing dates on this article but I don抰 know if I see all of them middle to heart. There is some validity but I will take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we want extra! Added to FeedBurner as well

 39. It抯 hard to find educated individuals on this subject, however you sound like you recognize what you抮e speaking about! Thanks

 40. Hey! I just would like to give a huge thumbs up for the great information you have got right here on this post. I might be coming back to your blog for extra soon.

 41. I found your blog web site on google and examine a number of of your early posts. Continue to keep up the excellent operate. I just extra up your RSS feed to my MSN Information Reader. Searching for ahead to reading extra from you in a while!?

 42. Can I simply say what a relief to find someone who really knows what theyre talking about on the internet. You positively know tips on how to convey an issue to gentle and make it important. More people must learn this and perceive this facet of the story. I cant believe youre not more common since you positively have the gift.

 43. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So good to search out anyone with some unique thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this website is something that’s needed on the internet, somebody with a little bit originality. useful job for bringing something new to the web!

 44. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So good to search out someone with some unique ideas on this subject. realy thank you for starting this up. this website is something that’s needed on the net, someone with a little bit originality. helpful job for bringing one thing new to the internet!

 45. Good post. I study one thing more difficult on different blogs everyday. It should always be stimulating to read content from other writers and follow a little one thing from their store. I抎 favor to make use of some with the content on my blog whether or not you don抰 mind. Natually I抣l provide you with a hyperlink on your internet blog. Thanks for sharing.

 46. This is the proper blog for anyone who needs to search out out about this topic. You realize a lot its nearly laborious to argue with you (not that I actually would want匟aHa). You positively put a brand new spin on a subject thats been written about for years. Nice stuff, simply great!

 47. Can I simply say what a relief to find someone who truly is aware of what theyre speaking about on the internet. You positively know how one can carry a difficulty to gentle and make it important. Extra people must learn this and understand this aspect of the story. I cant believe youre not more widespread because you undoubtedly have the gift.

 48. I discovered your weblog website on google and test a number of of your early posts. Continue to maintain up the excellent operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to studying extra from you afterward!?

 49. You made some first rate points there. I regarded on the internet for the difficulty and located most individuals will go along with with your website.

 50. I抎 should test with you here. Which is not one thing I normally do! I enjoy studying a post that can make people think. Also, thanks for allowing me to comment!

 51. I抎 must verify with you here. Which isn’t one thing I normally do! I get pleasure from studying a publish that may make individuals think. Also, thanks for allowing me to remark!

 52. Thank you for all your efforts on this web site. Ellie loves doing investigation and it’s easy to understand why. We learn all concerning the dynamic means you produce efficient guidelines through your blog and even boost contribution from the others on the point then my girl is truly studying a whole lot. Have fun with the rest of the new year. Your conducting a wonderful job.

 53. I wish to show my love for your generosity supporting individuals that have the need for guidance on this important subject. Your personal dedication to getting the message all around was definitely valuable and has regularly helped people much like me to get to their targets. The important instruction implies much a person like me and especially to my office workers. Thanks a ton; from everyone of us.

 54. Thanks a lot for giving everyone a very brilliant chance to discover important secrets from here. It really is so superb and also packed with a good time for me personally and my office colleagues to visit your web site nearly thrice in one week to read through the latest items you have. Not to mention, I’m at all times fulfilled concerning the mind-boggling tips you serve. Selected two tips on this page are particularly the finest I have had.

 55. I am also commenting to let you know what a impressive experience my cousin’s child gained visiting yuor web blog. She even learned a wide variety of details, not to mention what it is like to possess a great helping nature to let other people without difficulty know precisely several complex issues. You actually exceeded readers’ expectations. Thanks for displaying these invaluable, safe, educational as well as easy tips on your topic to Kate.

 56. I simply had to appreciate you yet again. I do not know what I could possibly have done in the absence of those basics provided by you directly on this field. It truly was a traumatic situation for me personally, nevertheless being able to view the very specialised technique you managed the issue forced me to cry over delight. Now i am grateful for your support and then trust you really know what an amazing job you are putting in training the mediocre ones with the aid of your site. I’m certain you haven’t encountered any of us.

 57. I am glad for commenting to let you know what a exceptional discovery my cousin’s daughter encountered viewing your site. She came to understand some details, which included what it is like to have an ideal giving nature to let folks just understand specified advanced issues. You really surpassed visitors’ desires. Thanks for distributing those warm and helpful, safe, edifying and in addition unique tips on this topic to Kate.

 58. My spouse and i got really contented Jordan managed to round up his survey through the entire ideas he acquired through your web page. It’s not at all simplistic to simply find yourself giving freely tactics that many others have been selling. So we grasp we have the writer to be grateful to for this. All of the explanations you have made, the easy web site navigation, the relationships you help to instill – it’s all sensational, and it is aiding our son and our family feel that that content is interesting, and that is tremendously important. Many thanks for everything!

 59. I needed to compose you a very small word to be able to thank you so much as before regarding the pleasing secrets you’ve documented on this page. It was really strangely generous with you to make openly what many of us could have sold for an e book in order to make some cash for their own end, primarily considering that you might have done it in the event you desired. Those strategies additionally acted to provide a great way to be certain that other individuals have the same dream similar to mine to know the truth a good deal more in regard to this issue. I’m sure there are some more pleasurable sessions in the future for folks who check out your blog.

 60. I simply wanted to make a word to say thanks to you for all of the magnificent techniques you are placing at this site. My extensive internet lookup has finally been honored with wonderful points to go over with my contacts. I would point out that we website visitors actually are undoubtedly lucky to dwell in a fabulous website with very many marvellous people with very beneficial methods. I feel somewhat lucky to have encountered your entire webpages and look forward to some more amazing minutes reading here. Thanks a lot once again for everything.

 61. hiI like your writing so much share we be in contact more approximately your article on AOL I need a specialist in this area to resolve my problem Maybe that is you Looking ahead to see you

 62. I would like to express thanks to the writer for bailing me out of this type of incident. Just after surfing through the world wide web and getting tips which are not productive, I believed my entire life was done. Existing without the presence of answers to the difficulties you have solved all through your good posting is a crucial case, and the ones which could have in a negative way affected my entire career if I hadn’t noticed your web site. Your actual capability and kindness in controlling the whole thing was invaluable. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come across such a thing like this. I can at this moment look forward to my future. Thank you so much for the high quality and effective help. I won’t be reluctant to refer the website to anyone who needs to have care about this topic.

 63. Thanks a lot for providing individuals with a very remarkable opportunity to discover important secrets from this site. It is always so brilliant and as well , stuffed with fun for me and my office fellow workers to visit your site minimum thrice in 7 days to read the fresh secrets you have got. Of course, I am just always pleased considering the effective knowledge served by you. Some 2 ideas in this posting are without a doubt the very best we have had.

 64. i just wanted to drop a note of appreciation for your blog post. it’s evident that you’ve done your research, and the effort you put into it is commendable. thank you for enriching our knowledge..

 65. I definitely wanted to write a simple comment to express gratitude to you for all the nice advice you are giving out at this website. My time consuming internet search has at the end been honored with reasonable strategies to talk about with my family members. I would admit that we readers are undeniably fortunate to dwell in a great network with many awesome people with great principles. I feel truly happy to have encountered the web pages and look forward to plenty of more enjoyable minutes reading here. Thanks a lot again for everything.

 66. I wanted to make a quick message to be able to appreciate you for all the remarkable information you are showing here. My incredibly long internet search has at the end been honored with high-quality information to write about with my classmates and friends. I would state that that most of us visitors are quite lucky to exist in a useful site with so many perfect people with great tips and hints. I feel really blessed to have come across your entire web pages and look forward to many more amazing minutes reading here. Thank you once again for all the details.

 67. My wife and i ended up being really happy Jordan managed to finish up his researching through the entire ideas he acquired in your blog. It is now and again perplexing just to always be handing out strategies which usually other folks might have been trying to sell. And we also recognize we have got you to give thanks to because of that. All the explanations you’ve made, the simple web site menu, the friendships you can help to create – it is mostly remarkable, and it is assisting our son and the family reason why the matter is pleasurable, which is certainly truly vital. Thank you for all the pieces!

 68. My husband and i felt very thrilled Emmanuel could carry out his homework through the entire precious recommendations he obtained from your weblog. It’s not at all simplistic just to be offering tricks which usually other folks might have been making money from. And we also acknowledge we’ve got you to appreciate for this. The specific illustrations you’ve made, the simple blog navigation, the relationships you can assist to instill – it’s many astounding, and it is facilitating our son and the family recognize that this concept is excellent, and that’s unbelievably mandatory. Thanks for all the pieces!

 69. I together with my buddies were actually looking at the excellent points on your web page while all of a sudden got an awful feeling I had not thanked the site owner for those secrets. The men are already absolutely warmed to learn them and have in effect definitely been tapping into these things. Appreciation for really being simply accommodating and then for going for such remarkable areas most people are really needing to understand about. My very own sincere regret for not expressing gratitude to earlier.

 70. I must point out my gratitude for your generosity giving support to men who absolutely need guidance on this one subject. Your special dedication to getting the solution across appeared to be extraordinarily functional and has frequently made professionals just like me to attain their desired goals. Your own interesting tutorial indicates a great deal a person like me and especially to my peers. Best wishes; from everyone of us.

 71. I must express my gratitude for your generosity for those individuals that actually need help with your concern. Your personal commitment to passing the message all around appears to be astonishingly powerful and have in every case allowed many people much like me to achieve their objectives. Your warm and friendly advice implies this much a person like me and substantially more to my fellow workers. Thanks a lot; from all of us.

 72. Needed to compose you one bit of note to help give many thanks yet again for those magnificent tips you have shown here. It has been remarkably generous with you to make publicly all a lot of folks might have sold for an electronic book to help with making some cash for themselves, precisely considering the fact that you could possibly have done it in the event you decided. Those guidelines as well served to be the good way to be sure that other people have the identical keenness similar to my personal own to find out lots more with respect to this problem. I am sure there are many more pleasurable moments in the future for many who look into your site.

 73. It was great seeing how much work you put into it. Even though the design is nice and the writing is stylish, you seem to be having trouble with it. I think you should really try sending the next article. I’ll definitely be back for more of the same if you protect this hike.

 74. I simply had to thank you very much all over again. I am not sure the things I might have sorted out without these suggestions contributed by you over such situation. It was a terrifying condition in my position, however , encountering your expert way you dealt with the issue forced me to cry with happiness. I am just happy for this work and as well , wish you comprehend what a great job you are always doing instructing others with the aid of your web blog. More than likely you have never got to know all of us.

 75. Thank you I have just been searching for information approximately this topic for a while and yours is the best I have found out so far However what in regards to the bottom line Are you certain concerning the supply

 76. I was recommended this website by my cousin I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty You are wonderful Thanks

 77. Takiple.com.tr, Telegram üzerinde abone ve görüntülenme gibi hizmetler sunarak kullanıcıların kanallarını daha görünür hale getirmelerine ve içeriklerini geniş kitlelere ulaştırmalarına olanak sağlar.

 78. I am not sure where youre getting your info but good topic I needs to spend some time learning much more or understanding more Thanks for magnificent info I was looking for this information for my mission

 79. Hello.

  This post was created with XRumer 23 StrongAI.

  Good luck 🙂

 80. Hello!

  This post was created with XRumer 23 StrongAI.

  Good luck 🙂

 81. Your dedication to crafting thoughtful, insightful posts is evident in every word you write. The depth of research and the clarity of your explanations make your blog a standout. I am always enlightened and inspired after reading your work.

 82. I just could not depart your web site prior to suggesting that I really loved the usual info an individual supply in your visitors Is gonna be back regularly to check up on new posts

 83. I loved as much as youll receive carried out right here The sketch is attractive your authored material stylish nonetheless you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike

 84. Wonderful web site Lots of useful info here Im sending it to a few friends ans additionally sharing in delicious And obviously thanks to your effort

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *