Älskade katt

Den 2 maj 1993 födde katten Kajsa tre små ungar. En dog snabbt. Man misstänkte inavel och att grannkatten, Elvis, både var Kajsas pappa och far till hennes ungar. Nummer två, Sillen, dog också efter ett tag.

Kvar blev nummer tre. Den enda svarta katten i kullen. Killen. Mamma bestämde att han skulle heta Sebastian. Jag fick panik. Sebastian, liksom! Varpå mamma säger ”jaha, men kom på nåt annat då, nu direkt!”. Det blev Kurris. Och killen var en tjej. Tur att det inte blev Sebastian.

Hon var aldrig en ligga-i-knät-katt. I början låg hon dock i mitt knä. Men på hennes egna knäppa sätt. Varje dag när jag kom hem från skolan tog jag en filt i knät (att dra in klorna var inte Kurris bästa gren). Ovanpå den la jag Kurris. Upp och ned. Enda sättet att få henne att ligga i knät.

Redan tidigt lärde hon sig några ord. Favoriten var ost. Favoritordet alltså, inte favoritgodiset. Det blev nämligen så att ”ost” betydde ”godis”. Don’t ask me why.

Första julen – 1993 – var jag och Kristoffer i Australien. Hemma var mamma och den halvårsgamla katten. En natt vaknar mamma av att Kurris är i sängen (det var inte heller Kurris grej). Uppenbarligen har något hänt och mamma följer efter katten till vardagsrummet. Och där ligger granen i ett hav av vatten, barr och trasiga kulor. Kuris hade lekt lite väl våldsamt …

Samma jul följde Kurris med hem till mormor och morfar på julafton. Morfar var sjuk och kunde inte gå ut och självklart kunde inte Kurris vara ensam hemma på julafton. Mormor som alltid hatat katter, men som snabbt blev Kurris favorit eftersom alltid såg till att mata katten med ren, lamm och älg samtidigt som hon sa ”det är från mormor!”. Men den där första julen: hemma hos mormor sprang hon först in i eldstaden för att sedan – med sina sotiga tassar – springa rakt upp i den rosa soffan. Mormor pratar fortfarande om denna händelse med skräckblandad förtjusning.

Igår fick vi säga adjö till Kurris. Exakt 16 år och 7 månader senare. Det var fullständigt ohyggligt vidrigt. Vi har varit hennes människor i större delen av mitt liv. Ja, Kurris var verkligen inte vår katt, vi var hennes människor.

Hejdå älskade Kurris.

Världens sötaste katt

Fler bilder här

11 reaktioner till “Älskade katt”

 1. Förstår precis….oh, det är så svårt. Har varit med om det, tre vovvar och otal undulater, sköldpaddor och så – jag vet, gråt! Kurris var älskad och hade ett bra liv, och så söt.

 2. Hej Jossan,

  Fy vad trakigt! Jag forsokte ringa bade dig och Kristoffer hoppas ni bada ar ok och halsa Monika fran mig.

  Kram – Malena

 3. Tack!

  Malena: såg att du ringde men hade händerna fulla med pepparkakssmet. Dessutom är jag ine riktigt redo att börja prata om det än, börjar gråta bara av att läsa era kommentarer (och lyckades få halva företaget att börja gråta i torsdags morse).

 4. Vad fint skrivet.
  Kan verkligen sätta mig in i din sorg. De blir ju som familjemedlemmar de små liven, även om jag aldrig trodde det innan vi själva fick katt. Blotta tanken på att Naku skulle lämna oss får mig att börja gråta på stört.
  Många varma kramar!

 5. There are some fascinating deadlines in this article but I don抰 know if I see all of them center to heart. There may be some validity but I will take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like extra! Added to FeedBurner as effectively

 6. Can I simply say what a relief to seek out somebody who truly is aware of what theyre talking about on the internet. You definitely know the best way to bring an issue to gentle and make it important. More people must learn this and understand this facet of the story. I cant imagine youre no more in style because you definitely have the gift.

 7. I would like to point out my passion for your generosity in support of those people that require guidance on this topic. Your real commitment to passing the solution across became wonderfully powerful and have constantly encouraged people like me to attain their aims. Your entire valuable guidelines implies a lot a person like me and even further to my mates. Many thanks; from everyone of us.

 8. A lot of thanks for all your efforts on this blog. Gloria delights in carrying out investigations and it is easy to understand why. All of us hear all concerning the lively medium you render simple things via the web blog and as well attract contribution from visitors on that concern so our favorite princess is without question being taught so much. Have fun with the rest of the year. You’re the one conducting a really good job.

 9. I simply wished to say thanks again. I am not sure what I would have implemented in the absence of the actual strategies revealed by you on such area of interest. It seemed to be the daunting difficulty in my circumstances, but considering the very professional technique you resolved the issue took me to weep for contentment. I’m grateful for your service and believe you really know what an amazing job your are putting in teaching others via your blog post. Probably you have never met all of us.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *