Lucka 3: Ett sista ögonblick

Detta i lägg publicerade jag på Granding för exakt ett år sedan. Idag får ni en repris. Hade tänkt att skriva et inlägg om det verkliga sista ögonblicket, men klarade det inte.

Den 2 maj 1993 födde katten Kajsa tre små ungar. En dog snabbt. Man misstänkte inavel och att grannkatten, Elvis, både var Kajsas pappa och far till hennes ungar. Nummer två, Sillen, dog också efter ett tag.

Kvar blev nummer tre. Den enda svarta katten i kullen. Killen. Mamma bestämde att han skulle heta Sebastian. Jag fick panik. Sebastian, liksom! Varpå mamma säger ”jaha, men kom på nåt annat då, nu direkt!”. Det blev Kurris. Och killen var en tjej. Tur att det inte blev Sebastian.

Hon var aldrig en ligga-i-knät-katt. I början låg hon dock i mitt knä. Men på hennes egna knäppa sätt. Varje dag när jag kom hem från skolan tog jag en filt i knät (att dra in klorna var inte Kurris bästa gren). Ovanpå den la jag Kurris. Upp och ned. Enda sättet att få henne att ligga i knät.

Redan tidigt lärde hon sig några ord. Favoriten var ost. Favoritordet alltså, inte favoritgodiset. Det blev nämligen så att ”ost” betydde ”godis”. Don’t ask me why.

Första julen – 1993 – var jag och Kristoffer i Australien. Hemma var mamma och den halvårsgamla katten. En natt vaknar mamma av att Kurris är i sängen (det var inte heller Kurris grej). Uppenbarligen har något hänt och mamma följer efter katten till vardagsrummet. Och där ligger granen i ett hav av vatten, barr och trasiga kulor. Kuris hade lekt lite väl våldsamt …

Samma jul följde Kurris med hem till mormor och morfar på julafton. Morfar var sjuk och kunde inte gå ut och självklart kunde inte Kurris vara ensam hemma på julafton. Mormor som alltid hatat katter, men som snabbt blev Kurris favorit eftersom alltid såg till att mata katten med ren, lamm och älg samtidigt som hon sa ”det är från mormor!”. Men den där första julen: hemma hos mormor sprang hon först in i eldstaden för att sedan – med sina sotiga tassar – springa rakt upp i den rosa soffan. Mormor pratar fortfarande om denna händelse med skräckblandad förtjusning.

Igår fick vi säga adjö till Kurris. Exakt 16 år och 7 månader senare. Det var fullständigt ohyggligt vidrigt. Vi har varit hennes människor i större delen av mitt liv. Ja, Kurris var verkligen inte vår katt, vi var hennes människor.

Hejdå älskade Kurris.

Världens sötaste katt

Fler bilder här

11 reaktioner till “Lucka 3: Ett sista ögonblick”

 1. Ett sista ögonblick; -när man för sista gången stänger dörren till sitt gamla hem efter en skilsmässa, när man är med om en älskad persons sista andetag. ett sista ögonblick innan en ny fas av livet börjar. Det är smärtsamt. Det är oändligt sorgligt. Det öppnar också för nya erfarenheter och kunskaper. Man går vidare i livet lite fattigare, men också rikare. Erfarenheter rikare.

 2. ”vi var hennes människor.” Så jäkla bra och exakt beskrivet.

  Ginger är 12 nu och det går inte en dag utan att folk på stan ”åh så fin, det är en valp va?” Nej hon är 12 år. ”OJ då är det inte långt kvar!”
  Säger de så till de människor de möter också kan man undra.

 3. Ja, det finns många idioter. De flesta husdjur blir precis lika mycket en familjemedlem som någon mänsklig varelse.

 4. I must show my passion for your generosity for those people that require help with your concept. Your very own dedication to getting the solution around turned out to be extremely beneficial and have really enabled professionals like me to reach their ambitions. The insightful useful information means much a person like me and substantially more to my office workers. Many thanks; from all of us.

 5. There may be noticeably a bundle to know about this. I assume you made certain good points in features also.

 6. I want to point out my admiration for your generosity supporting visitors who really need guidance on this one question. Your real dedication to passing the solution all-around came to be definitely practical and has without exception helped folks like me to achieve their desired goals. Your amazing warm and helpful help implies so much to me and especially to my office colleagues. Regards; from all of us.

 7. My wife and i were cheerful Michael could do his studies through the entire precious recommendations he gained while using the weblog. It’s not at all simplistic just to continually be giving away things which often other folks have been selling. We really understand we’ve got the blog owner to be grateful to for this. The most important illustrations you made, the easy blog menu, the relationships you will aid to create – it’s got mostly incredible, and it’s facilitating our son and us understand the idea is amusing, which is certainly extremely pressing. Many thanks for everything!

 8. I intended to create you one little note so as to thank you very much over again with the breathtaking thoughts you have contributed on this page. It is quite remarkably open-handed with people like you to deliver unhampered just what a few people might have marketed as an electronic book to help with making some profit for their own end, notably since you might well have tried it if you wanted. These tips additionally served to become easy way to be aware that some people have the identical dreams the same as my very own to know the truth many more pertaining to this issue. I believe there are a lot more pleasant opportunities up front for people who read through your blog.

 9. Thank you for every one of your hard work on this website. Debby delights in making time for investigations and it is easy to see why. We learn all relating to the lively tactic you produce efficient steps through your web blog and even strongly encourage participation from some other people on that situation and our simple princess is actually discovering a lot. Have fun with the remaining portion of the new year. You are always conducting a really good job.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *