Vilken kulturnatt! (Och dag)

Idag har jag trötta fötter! Det blev nämligen en kulturrik – och fottröttande – dag igår.

Först var sambon, mamma och jag på Vasamuseet. Ingen av oss hade varit där sedan i början av 1990-talet så det var verkligen dags.

Vasamuseet

Efter en timmes fotvila hemma var det dags att ge sig ut igen. Det var ju Kulturnatt Stockholm! Det fanns verkligen hur mycket spännande som helst på programmet, men vi siktade in oss på tre saker.
Nobelmuseum med tema rymden, Stadshuset som höll öppet och Tekniska museet som även de hade tema rymden.

Vi började med att ta oss till Nobelmuseum. Planen var framförallt att lyssna på Rymden i god form – Staffan Bengtsson berättar om rymden och formgivningen. Men eftersom programmet även innefattade Stormtroopers, Klingondrinkar, museibutik med SF-bokhandeln som tillfällig gäst och rymdmusik var vi på plats en timme i förväg. Det var lite för tidigt. SF-bokhandeln hade bara med sig böcker och museet är ganska litet, så den utställning som fanns gick vi igenom på en kvart. Resten av tiden ägnade vi åt att titta på Stormtroopers och dricka Vargtass gjort på Klingonvodka. Själva föredraget var tyvärr inte särskilt bra. Mycket ostrukturerat och tyvärr innehöll det en del faktafel. Men kul ändå, eftersom föredraget kombinerade fem av sambons åtta stora passioner, nämligen formgivning, rymden, Arthur C Clarke, Stanley Kubrik och 2001: Ett rymdäventyr. (De andra? Zombies, rolig öl och film)

Nobelmuseum

Nu var det dags för Stadshuset. Stadshuset brukar vara rätt stängt, men under kulturnatten hade man öppnat upp och lät stockholmarna vandra runt på egen hand. Hur kul som helst! Att Blå hallen är vacker ser man ju på tv varje år i och med Nobelfesten, men det var kul att se det i verkligheten. Väldigt vackert! Just ikväll fanns här även en liten restaurang med saker som soppa och cheesecake och öl, vin och bubbel. En gång i timmen gavs en orgelkonsert.

Blå hallen

Gyllene salen har man ju hört talas om, tror det är där dansen hålls på Nobelfesten? Hur som helst: jag hade inte insett hur otroligt vacker och magnifik denna sal är. Hela rummet, som förstås har en otrolig takhöjd, är täckt av mosaik. Miljoner mosaikbitar formar vackra väggar. Framförallt i guld förstås. Tio kilo bladguld täcker väggarna. Sjukt mycket alltså.

Gyllene salen

Vi vandrade runt i de andra rummen också förstås. I Rådsalen till exempel:

Rådsalen

21.15 lyssnade vi på orgelkonsert i Blå hallen, samtidigt som vi drack varsit glass bubbel och åt Stadshuschoklad. Vilken upplevelse! Här hittar ni två videoklipp från konserten: Klipp 1 och Klipp 2. Bilder från Vasamuseet finns här och bilder från hela Kulturnatten här.

Bubbel och Stadshuschoklad på Kulturnatt Stockholm @ Stadshuset

Tyvärr blev det inget Tekniska museet för oss, vi var trötta och eftersom vi inte ätit middag än, hungriga. Så efter Stadshuset tog Kulturnatten slut för oss. Det fanns hur många programpunkter som helst vi hade velat besöka, och jag ser redan fram emot Kulturnatt Stockholm 2012!

6 reaktioner till “Vilken kulturnatt! (Och dag)”

  1. Pingback: 웹툰 사이트

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *