Steve Jobs förändrade mobilvärlden, för alltid

Steve Jobs är död. Idag känns det extra viktigt att folk förstår vad han faktiskt har betytt. Många är ledsna, och många tycker att de som är ledsna är fjantiga. Det handlar inte om att sörja en person, en ”cool snubbe” man aldrig träffat för att man gillar ett varumärke. Det handlar om att en person som gjort så mycket mer. Som visionär, beteendevetare och företagsledare.

Jag är tacksam för alla fina och bra prylar vi har idag (2 MacBook Air 11″, 1 MacBook Air 13″, 1 iPad, 2 Iphone 4, 1 Iphone 3G, 1 MacBook Pro, 1 iMac, 2 Magic Mouse, 2 tangentbord, 1 Magic Trackpad, 1 Airport Extreme) och alla fina och bra prylar vi haft genom åren. Men det är inte det viktigaste Steve Jobs gjort, förstås.

Han förändrade nämligen världen.

När jag började arbeta med mobilt 2002 hade wap-vågen kommit och gått. Dött stenhårt, med ett magplask. Wap var dåligt, dyrt och fult. 2002 var folk rädda för att surfa i sina mobiler. Jag förstod dem.

2003 släppte vi en Java-app. Orsakerna var många, och inte de självklara (och ska inte förklaras här). Appar då och nu har inte mycket gemensamt. Då blev man tvungen att ladda ned appen igen efter 30 dagar, då appen slutade gälla efter en månad. Hade man kombinationen Telenor + Sony Ericsson blev man tvungen att först ladda ned en ”wap-profil” för att kunna ladda ned appen, sedan radera profilen och ladda ned en annan profil för att kunna använda appen. Att upprepa var 30:e dag.

Tiden gick, och Sony Ericsson släppte en mobil med färgskärm. Revolution! Det kom konceptmobiler, modemobiler, musikmobiler, smarta mobiler.

Man började använda mobiler till mer än att bara ringa. Lyssna på musik, se lite på tv, surfa lite, kolla mail. Jag fortsatte propagera för den mobila kanalen.

2007. Året som förändrade allt. På den amerikanska marknaden släpptes iPhone. Plötsligt fattade folk vad de skulle ha mobilen till. Nämligen allt. Idag har man hela sin adressbok, sin kalender, Facebook, Twitter, bloggar i mobilen. Läser tidningen, kollar tv-program och skriver texter. Det finns appar för allt. Jag har tex en migrändagbok i form av en app. ”There’s an app for that” har blivit ett registrerat varumärke.

Nej, alla har inte iPhone. Och man kan göra det mesta i många olika mobiler. Men det var iPhonen som förändrade folks beteende. Konsumenternas, och konkurrenternas. Och det har gått snabbt.

Idag har det sålts över 300 miljoner iPods. Det tog 30 år för Sony att sälja 220 000 Walkmans. iPodens marknadsandel bland portabla musikspelare ligger på 78%.

5% av världens alla mobiltelefoner är idag en Iphone. Ingen hög siffra. Men tittar man på användandet av mobilen (hur många som använder internetbaserade tjänster på sin mobil) är siffrorna helt annorlunda. 61% använder iOS, 31% Android.

Bland surfplattorna är iPad störst. 75% av alla sålda plattor är en iPad idag.

Det finns över 500 000 appar i Apples App Store, och dessa appar är nedladde över 18 000 000 000 gånger. Det laddas idag ned en app oftare än det säljs en McDonaldshamburgare.

Men varför rabbla siffror? Vad har det med Steve Jobs att göra? Allt. Steve Jobs var med och grundade Apple. Fick sparken. Köptes tillbaka. Och började bygga upp. Steve Jobs var säkert en ganska vidrig chef, med ett extremt kontrollbehov. Men idag är också Apple världens största företag, med mer pengar i kassan än vad landet USA har. Och det beror på Steve Jobs. Som person, på hur han har format Apple.

Utan Steve Jobs hade mobilanvändandet sett totalt annorlunda ut. Jag hade haft tristare prylar hemma, och definitivt ett tråkigare jobb. Nu hoppas vi att Steve Jobs har varit duktig på att lämna facklan vidare.

R.I.P Steve Jobs

6 reaktioner till “Steve Jobs förändrade mobilvärlden, för alltid”

  1. Wow, superb weblog format! How lengthy have you ever been blogging for?

    you make blogging glance easy. The entire look of your site
    is excellent, as well as the content! You can see similar here ecommerce

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *